Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνενώσεις φαρμακείων: Θα καταστήσουν βιώσιμα τα μικρομεσαία φαρμακεία;

24/10/2022 7:03:48 μμ
Οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές της συνδικαλιστικής του πορείας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απ. Βαλτάς την ημέρα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των συνενώσεων/συνεργασιών των φαρμακείων με τη μορφή εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου. Κάνει λόγο για «επίτευγμα», μετά από 3,5 χρόνια ζυμώσεων, που απευθύνεται «σε όσους συναδέλφους ονειρεύονται ένα εκσυγχρονισμένο φαρμακείο με καλύτερη ποιότητα ζωής». Επιπλέον τόνισε: «Η μέχρι τώρα δυνατότητα ενός συνταξιούχου φαρμακοποιού να "επανέρχεται" στην ενεργό δράση και να διεκδικεί με πρώτη προτεραιότητα τις θέσεις φαρμακείων που αναρτώνται στις Περιφέρειες, θα είναι πλέον παρελθόν».

Σύμφωνα με τον πρωτεργάτη του εγχειρήματος Σεραφείμ Ζήκα, γενικό γραμματέα του ΠΦΣ και πρόεδρο του Φ.Σ. Θήβας, τα οφέλη είναι μεταξύ άλλων, η αύξηση των μεριδίων αγοράς και της δυναμικότητας των φαρμακείων, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η ευελιξία στη διαχείριση προσωπικού αλλά και η μεγαλύτερη εξειδίκευση και περισσότερες υπηρεσίες υγείας, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά στον «Φαρμακευτικό Κόσμο» ο Σ. Ζήκας.

Θετικά σημεία αλλά και πολλά προβλήματα εντόπισε ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής, στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο έχει παραπέμψει στο νομικό τμήμα του Συλλόγου του. Όπως ανέφερε στο f.daily, «δεν αξίζει ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για ευτελισμό, περιμένω όμως απαντήσεις από το νομικό τμήμα πριν καταθέσει ο ΦΣΑ την άποψή του. Πάντως αν δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, αν γενικά είναι ανεφάρμοστο το σχέδιο στην πράξη, δεν υπάρχει λόγος για πυροτεχνήματα».

Στα «αρνητικά» ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης θέτει ξεκάθαρα το θέμα των ποσοστών των συνεργαζόμενων φαρμακοποιών. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν τα μικρά φαρμακεία και αυτό δεν θα γίνει αν δεν είναι ίσο το ποσοστό στην εταιρεία. Δυστυχώς οι αμφιβολίες μας δεν έχουν απαντηθεί και ενώ όλοι θέλουμε τις συνενώσεις για τη σωτηρία των επιχειρήσεών μας, το θέμα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα με τη βάση», δήλωσε ο ίδιος στο f.daily.

Από την πλευρά της, η Τζένη Μαυρίδη, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ και γενική γραμματέας του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τόνισε στο f.daily ότι: «Παλέψαμε να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθούν οντότητες με βιωσιμότητα. Ο συγκεκριμένος τύπος εταιρειών αφορά αποκλειστικά μετόχους-φαρμακοποιούς, άρα τα κεφάλαια δεν θα προέρχονται καθόλου από ιδιώτες. Σε μια συνεργασία με μάξιμουμ 7 αδειούχους φαρμακοποιούς, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρείας ειδικού τύπου με τους συμμετέχοντες να αποφασίζουν ποια σημεία θα κρατήσουν. Δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στη διασφάλιση των κληρονομικών δικαιωμάτων σε περίπτωση θανάτου φαρμακοποιού, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε κίνητρα (φορολογικά, rebate), ώστε το σχήμα να τύχει επιτυχίας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το φορολογικό, οι πολυϊδιοκτησίες και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσουν σε λουκέτα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας
Θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ