Δεκαοχτώ φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας παρουσιάζουν έλλειψη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανάμεσά τους, η ασπιρίνη και το Inderal που χορηγείται σε πάσχοντες από υπέρταση.
Το κυριότερο αίτιο είναι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων, κάτι το οποίο ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές. «Τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνά, με αποτέλεσμα να επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Από τη διαφορά της τιμής κερδίζουν και οι δύο δηλαδή ο Έλληνας που στέλνει τα φάρμακα έξω και ο Γερμανός, για παράδειγμα, συνάδελφός του», δηλώνει προς το Βήμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) Κ. Λουράντος. Επίσης –προσθέτει– οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν πλέον να πληρώνονται τοις μετρητοίς. «Αφού οι εταιρείες δεν μας δίνουν φάρμακα με πίστωση, κάποια ακριβά φάρμακα δεν μπορούν να τα αγοράσουν οι φαρμακοποιοί. Μου έχει ζητήσει εταιρεία, προκειμένου να μου στείλει φάρμακο πελάτη μου, το οποίο κοστίζει 4.000 ευρώ, να βάλω πρώτα τα λεφτά στο λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχω 8.000 ευρώ το μήνα στην άκρη μόνο για έναν πελάτη μου, αφού το Ταμείο του δεν θα με εξοφλήσει άμεσα. Γι' αυτόν το λόγο δεν κατάφερα προσφάτως να εκτελέσω κάποιες συνταγές», σημειώνει ο κ. Λουράντος.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει ο Φ.Σ.Α., το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις στα εξής φάρμακα: Ασπιρίνη, Inderal 80 (υπέρταση), Pregnyl 5000 (γοναδοτροπίνες και διεγερτικά ωορρηξίας), Dalacin Vial (για την ακμή), Loftyl 300 mg (περιφερειακά αγγειοδιασταλτικά), Eryhrocin Tabl (για λοιμώξεις του αναπνευστικού), Varivax (αντι ιϊκό εμβόλιο), Hydergine (περιφερειακά αγγειοδιασταλτικά), Zaditen Tabl (αντισταμινικά), Estopause (οιστρογόνα), Celestone Chronod (παθήσεις ενδοκρινών αδένων), Propiochrone (παθήσεις ενδοκρινών αδένων), Nix Cr (φάρμακα εκτοπαρασίτων και ψώρας), Norit (αντιδιαρροϊκά, αντιφλεγμονώδη εντέρου), Buateron (αναιμίες), Imdur (καρδιαγγειακά), Creon 25000 (πέψης) και Fungoral Tab (αντιμυκητιασικά).
Πηγή: Το Βήμα (12/9/2011)