Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού

4/9/2018 9:27:52 πμ
Οι φαρμακοποιοί ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί το ΠΔ 64/2018
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που οριστικοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 64/2018 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Π.Φ.Σ., Ηλίας Δημητρέλλος και Απόστολος Παπακωνσταντίνου, άσκησαν αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 64/2018 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 64 επανέφερε ουσιαστικά τις ρυθμίσεις της παλαιότερης κοινής υπουργικής απόφασης που πρώτη έδωσε την άδεια σε ιδιώτες να ιδρύσουν φαρμακεία και που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μια κύρια διαφορά των δύο ήταν το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του υπεύθυνου φαρμακοποιού στο εταιρικό σχήμα της ΕΠΕ, το οποίο αυξήθηκε από 20% σε 33% στο Π.Δ.

Το Π.Δ. 64 ωστόσο, εκτός του ότι θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των φαρμακοποιών και ότι ανοίγει το δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευση των φαρμακευτικών προϊόντων,
προκαλεί ποικίλα προβλήματα στις εταιρείες φαρμακείων, έχει πολλά "παραθυράκια" και αρκετές άστοχες διατυπώσεις.

Για παράδειγμα, όπως είχε επισημάνει ο κ. Δημητρέλλος τον περασμένο Ιούλιο, προκαλούνται πολύ σημαντικά προβλήματα σε ήδη λειτουργούσες εταιρείες εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με τα θεσπιζόμενα ασυμβίβαστα συμμετοχής εταίρων, καθώς "οι εταιρείες αυτές (οι περισσότερες εκ των οποίων λειτουργούν απρόσκοπτα επί σειρά ετών) καλούνται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του Π.Δ. Ο κ. Δημητρέλλος φρονεί ότι αυτή η υποχρέωση είναι άστοχη και προβληματική, ως αποδειχθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, δεδομένου ότι βιαίως στερείται τοιουτοτρόπως το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα επί της περιούσιας και ιδιοκτησίας".

'Αλλο παράδειγμα (το οποίο είχε επισημάνει η νομική σύμβουλος του Φ.Σ. Αττικής Σοφία Αγγέλου) είναι το παραθυράκι περί της δυνατότητας φυσικού προσώπου που έχει κάποιο από τα ασυμβίβαστα (π.χ. συμμετέχει σε εταιρεία φαρμακαποθήκης, φαρμακοβιομηχανία κ.ο.κ., όντας ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση) να ιδρύσει φαρμακείο υπό τη μορφή της ατομικής επιχείρησης, εφόσον ο έχων το ασυμβίβαστο συμβαίνει να είναι ταυτόχρονα και φαρμακοποιός (κάτοχος άδειας ασκήσεως φαρμακευτικού επαγγέλματος).

Επιπλέον, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα αλλά και  με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου κ. Βαρδιάμπασης, "από καμία μελέτη κανενός οργανισμού πουθενά και ποτέ δεν αποδεικνύεται ότι η δυνατότητα ιδιωτών να ανοίγουν φαρμακεία θα προσφέρει το οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος. Ποιο λοιπόν είναι το όφελος που θα προκύψει για τη χώρα μας, που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά μονάδα πληθυσμού;"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση