Με τον υπηρεσιακό
υπουργό Υγείας, Χρήστο Κίττα, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 4/6 ο πρόεδρος
του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας. Τι συζήτησαν;
Καταρχάς ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως για το θέμα των φαρμάκων που έχει προκύψει και ιδιαιτέρως με τα αντικαρκινικά αλλά και για τους τρόπους της συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης. Άλλωστε η λύση που φαίνεται να δόθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, με αγορά φαρμάκων με μετρητά, είναι μάλλον προσωρινή και έως τις εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας βέβαια πήγε με το… μπλοκάκι του και ενημερωμένος για το ακριβές πρόβλημα που υπάρχει με τα φάρμακα καθώς όπως αναφέρουν πηγές έχει μελετήσει και έχει γνώση του θέματος. Εξάλλου πολλοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι στελέχη που προέρχονται από το χώρο της υγείας και έχουν εργασθεί πολλά χρόνια στο σύστημα γι αυτό και το γνωρίζουν.
Η συνάντηση πάντως δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως, προκειμένου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.
Η άλλη πλευρά τώρα, αυτή του υπουργείου Υγείας έθεσε και εκείνη ερωτήματα στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και είναι πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου.
Όπως σημειώνουν πηγές, οι άνθρωποι του υπουργείου Υγείας ρώτησαν τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τον ΕΟΠΥΥ. Αν δηλαδή σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα του, θα επιδιώξει να ενισχύσει το φορέα ή να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
Για το θέμα πάντως έχει τοποθετηθεί και η ΝΔ που έχει δηλώσει μεν ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι αν σχηματίσει η ΝΔ κυβέρνηση, θα αφαιρέσουν από τον φορέα την «παραγωγή υπηρεσιών υγείας», γεγονός βέβαια που σημαίνει αποδυνάμωσή του.
Πάντως ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Χρ. Κίττας, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για την αποπληρωμή όλων των κλάδων στους οποίους οφείλονται, ενώ για άλλη μια φορά έκανε έκκληση σε απεργούς να σκεφτούν και τους ασθενείς.
Ο κ. Κίττας μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα σημείωσε:
«Θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα που είναι στην επικαιρότητα.
Σχετικά με το θέμα των υψηλού κόστους φαρμάκων και ειδικότερα για τα φάρμακα των καρκινοπαθών, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες εταιρίες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και μπρός. Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα Νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές θα γίνονται «άμα τη παραδώσει» και θα συνεχιστεί αυτό μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Για αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν.
Επιμέρους σχετικές λεπτομέρειες όπως αντί για δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα τα οποία θα γίνουν τέσσερα, και άλλο ένα που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, σε λίγες μέρες θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες πόλεις τις επικράτειας.
Παράλληλα θα δοθεί μία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό είτε νοσοκομείο είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτά ως προς τα αντικαρκινικά φάρμακα.
Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, ξέρετε όλοι ότι υπάρχει μια, νομικής φύσεως, εμπλοκή. Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορούμε και είναι απαραίτητες, ώστε να λυθεί αυτό το νομικής φύσεως, επαναλαμβάνω, θέμα. Είμαστε σε επικοινωνία με τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άμεση παρακώληση στην προμήθεια των νοσοκομείων.
Σχετικά με το θέμα των φαρμακοποιών έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα χρήματα τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς, μέχρι το 2012, θα αποτελέσουν αντικείμενο που θα επιλυθεί από την επόμενη Κυβέρνηση που θα προκύψει, μετά τις εκλογές.
Σημειώνουμε ότι έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκ. που αντιπροσωπεύουν το 70-75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκ. που απομένουν για να αποπληρωθεί η υποχρέωση μας για το μήνα Μάρτιο. Τα ποσά που χρειάζονται για την αποπληρωμή του Απριλίου, που δεν έχουν λογιστικοποιηθεί όμως ακόμα, και αυτά είναι διαθέσιμα.
Ελπίζω και κάνω για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και κυρίως προς την ηγεσία των Συλλόγων τους, να λήξουν αυτήν την κινητοποίηση όσον αφορά στα φάρμακα των ασθενών.
Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος.
Αύριο στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει μια σύσκεψη για να οριστικοποιήσουμε τα ποσά που θα διατεθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.
Αυτές οι ανακοινώσεις για τα τελικά μέτρα θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Πιστεύω ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία όπως είπε και ο κ. Τσίπρας δεν είναι των τελευταίων ημερών και νομίζω ότι όλοι Έλληνες το καταλαβαίνουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό και το επιτελείο του για τη
δυνατότητα που είχαμε σήμερα να ενημερωθούμε σε βάθος για τα μεγάλα
προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας συνολικά.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν
διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν
ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου
μέρες.
Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα
ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για
τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.
Για εμάς ένα είναι σίγουρο. Αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν
εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος
είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει
τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα
χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα
μας.
Ζήτησα από τον υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να
αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων
σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς και να βρούμε τον τρόπο ώστε να μην
αντιμετωπιστεί μόνο πρόσκαιρα, αλλά και συνολικά ένα πρόβλημα που έχει
να κάνει με την αδυναμία πίστωσης στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.
Ένα πρόβλημα, όμως, που έχει να κάνει και με την υποχρηματοδότηση του
ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που αν δεν έχει πόρους δεν μπορεί να είναι
αποτελεσματικός.
Για εμάς άμεση προτεραιότητα, πέραν της αποκατάστασης των χαμηλών
εισοδημάτων, των κατώτατων μισθών και συντάξεων, είναι η στήριξη του
κοινωνικού κράτους.
Είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που
δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Είναι η εξασφάλιση της
δυνατότητας πρόσβασης σε όλους τους ασφαλισμένους σε φάρμακα και η
δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Και θα ρίξουμε όλο το βάρος
μας σε αυτή την κατεύθυνση».