Συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους εκπροσώπους των κλάδων που σχετίζονται με το Φάρμακο (φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοαποθηκάριοι και γιατροί) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/2/2012.
Μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα εξής:
- Για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης:
«Ζητήσαμε απ' όλους έκπτωση. Πλήρωσαν οι φαρμακοποιοί, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες. Δεν μπορεί οι γιατροί να συνεχίζουν να γράφουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012. Πρόκειται - είπε - για 240 εκατομμύρια το μήνα και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ούτε κατά ένα ευρώ. Στο ποσό αυτό, συνυπολογίζονται και τα Ταμεία, τα οποία δεν συμμετέχουν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ωστόσο, αντέκρουσε τους οικονομικούς στόχους του υπουργείου Υγείας. Αν τα 2,88 δισ. - είπε - διαιρεθούν με 10,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, το ποσό που αναλογεί για φάρμακα είναι μόλις 23 ευρώ το μήνα ή 274 ευρώ το χρόνο!
- Πως θα γίνει η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρώτησαν τον υπουργό Υγείας πώς θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Τούς απάντησε ότι δεν θα γίνουν νέες υποτιμολογήσεις, παρά μόνον αναπροσαρμογές.
«Το θέμα είναι η μείωση του όγκου συνταγογράφησης. Στην κατεύθυνση αυτή, θα δοθεί έμφαση στα γενόσημα, καθώς ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν μπορεί να μην καταναλώνεις για φάρμακο. Το θέμα είναι πόσο», ανέφερε ο υπουργός.
- Ένα υπουργείο υπεύθυνο για Ασφάλιση και Υγεία
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους των φορέων ότι συμφωνήθηκε με την τρόικα να γίνει μία θεσμική αλλαγή: Ένα υπουργείο θα έχει την ευθύνη για την Ασφάλιση και την Υγεία.
Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν.
Για το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ο Α. Λοβέρδος σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό. «Στα νοσοκομεία είναι πιο εύκολο να γίνει, αλλά στα Ταμεία απαιτείται περισσότερος χρόνος και δεν θα προκύψουν οφέλη για το 2012», ανέφερε.
Ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοικτό το θέμα απελευθέρωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
- Αντιδράσεις από ΣΦΕΕ και ΙΣΑ
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Διονύση Φιλιώτη, να τονίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι γιατροί από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «στοχοποίηση» του κλάδου.
Πηγές: iatronet.gr, Τα Νέα (2/2/2012)