Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συνάντηση Κουρουμπλή - Παυλόπουλου

24/8/2015 9:34:16 πμ
Τι συζητήθηκε για το φάρμακο, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το προσφυγικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, με στόχο να παρουσιάσει την υπάρχουσα κατάσταση στην Υγεία, ποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και ποια επιμένουν. Στη συνάντηση ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε τόσο στην κρίση του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίστηκε με μια συνολική και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου και στα νοσοκομεία και στην αγορά γενικά και στους πολίτες». «Επιχειρήθηκαν να υπάρξουν ορισμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά υπήρξε αποφασιστική αντιμετώπιση», συμπλήρωσε.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η προϋπόθεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνιστά ιδεολογική αγκύλωση που πρέπει να ξεπεραστεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτάσσοντας τη λύση ενός μεικτού συστήματος εργασίας. Μάλιστα, η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εργάζεται προς σε αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα έως το τέλος του έτους. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω όμως ότι αν ξεπεράσουμε και εμείς κάποιες αγκυλώσεις ιδεολογικές, ότι πρέπει όλοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ένα μεικτό σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούμε και μέχρι τέλος του 2015 να στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσεις πραγματικά να πεις ότι έχεις ένα σύστημα».

Για τον κ. Κουρουμπλή το μεικτό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του μηχανισμού της ΠΦΥ, ώστε να μπορέσουν οι δομές και φορείς της να προσελκύσουν τους πολίτες, οι οποίοι στρέφονται στα νοσοκομεία, για θέματα πρωτογενούς φροντίδας: «Και εκεί κάνουμε καλή προετοιμασία και πιστεύω ότι μέσα στο 2015 μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα ζητήματα», κατέληξε.

Φάρμακο

Στη διατήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ, παρά το αρχικό αίτημα των δανειστών να πέσει στο 1,6 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής, υπενθυμιζοντας και τις αλλαγές στο rebate, που πλέον θα υπολογίζεται βάσει όγκου, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει 140 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

«Και εκεί, υπάρχει το σκεπτικό να καλυφθούν τα 20 εκατ. για το 5ευρω και να κάνουμε και μία πρώτη προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των ανασφαλίστων και κυρίως των αδυνάτων στην ασφαλιστική συμμετοχή στα φάρμακα. Δηλαδή, είμαστε η μόνη χώρα που φτωχοί και πλούσιοι πληρώνουμε την ίδια ασφαλιστική συμμετοχή στο φάρμακο. Νομίζω ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των αδυνάτων στο φάρμακο», συμπλήρωσε.

Ο Υπ. Υγείας δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις προσπάθειες στήριξης της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει και τεχνογνωσία υψηλή, κύριε Πρόεδρε, και εταιρείες που είναι πάρα πολύ καλές. Επίσης έχει καλά επιστημονικά Ινστιτούτα και βέβαια πάρα πολλούς επιστήμονες. Νομίζω λοιπόν ότι το να έχει κανείς στόχους η Ελλάδα να γίνει μια χώρα παραγωγής φαρμάκου, όπως άλλωστε έχουν καραδείξει έρευνες που έχει κάνει και το τραπεζικό σύστημα παλαιότερα, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας. Εγώ έχω ρίξει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτόν τον τομέα και θεωρώ ότι πρέπει να το στηρίξουμε πάση θυσία, γιατί μπορεί να δημιουργήσει και νέο πλούτο και θέσεις εργασίας και εξαγωγική δυνατότητα πολύ μεγάλη».

ΕΣΥ: Δαπάνες και προσλήψεις

Υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που επιφέρει η περιστολή των προϋπολογισμένων δαπανών για τα δημόσια νοσοκομεία, από 1,620 δισ. ευρώ πέρσι σε 1,388 δισ. για εφέτος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο αίτημα για αύξηση του ορίου πληρωμών, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014.

Στο πεδίο των προσλήψεων στη δημόσια Υγεία, αφού τόνισε πως οι 4500 σχεδιαζόμενες προσλήψεις θα αιμοδοτήσουν το σύστημα, υπενθυμίζοντας τη χρονοβόρο διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως οι 700 εξ αυτών θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, Δ. Μακεδονίας και Ηγουμενίτσας.

Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί το μικρό ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει διάταξη, βάσει της οποίας οι γιατροί που θα τις επιλέξουν θα έχουν δικαίωμα, μετά από 5 χρόνια, να διαλέξουν να μετακινηθούν σε όποια κενή οργανική θέση νοσοκομείου επιθυμούν. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσφυγες

Όσο για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των καραβιών μεταναστών από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε πως έχει θέσει επανειλημμένως στα ευρωπαϊκά όργανα το μεγάλο υγειονομικό κόστος και φορτίο, ζητώντας την υλοποίηση συντονισμένων ενεργειών ιδίως από τις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος:

«Και τώρα, πηγαίνοντας στη Μυτιλήνη, βλέπει κανείς από κοντά την ένταση των προβλημάτων. Μέχρι που μου έλεγαν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο: Εδώ, για να κάνουμε σωστή δουλειά πρέπει να έχουμε και διερμηνείς. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος που μιλά αφγανικά να τον καταλάβει ένας γιατρός; Δηλαδή υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, που αν δεν τα λύσεις για να έχεις μια καλή λειτουργία, δεν μπορεί να έχεις και αποτελεσματικότητα. Και μου έλεγαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να έχουν νοσοκομειακή φροντίδα πλέον, όχι εξωνοσοκομειακή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Μεταναστευτικό απειλεί να μας πνίξει ως χώρα» τόνισε και πρόσθεσε πως οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει είναι εκρηκτικές και πρέπει να γίνει μία Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθεί το θέμα. Δεν μπορεί να μένουν οι Ευρωπαίοι σε απόσταση από αυτά τα ζητήματα. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απάντηση του κ. Π. Παυλόπουλου

«Το Μεταναστευτικό σήμερα, με την όξυνση την οποίαν έχει, με την ιδιομορφία την οποίαν έχει, συνιστά ένα ζήτημα όχι μόνον ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού. Ένα τέτοιο ζήτημα, στην έκταση την οποίαν έχει λάβει, δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αντιμετωπισθεί από κοινού, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό, άλλωστε, είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της. Γιατί από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ?συλο, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Σε 5 πυλώνες το Σύμφωνο αυτό προσδιορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Μετανάστευσης και ιδίως στο ζήτημα του Ασύλου, όπως επίσης και στο θέμα της Υγείας το οποίο μου αναφέρατε, δεν υπάρχει.

Γι' αυτό έχω τονίσει ότι είναι ανάγκη, αμέσως, να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, που θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου δεν το αντιμετώπισε, είναι γνωστό αυτό. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΗΕ, κυρίως για τα θέματα Ασύλου. Είναι γνωστό ότι τα θέματα Ασύλου ανήκουν και στα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως στην Ύπατη Αρμοστεία. 'Αρα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και να καταλάβουμε ότι πλέον στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό είναι θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης, η οποία δεν είναι δυνατόν να μην εκφράζεται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ανθρωπισμού, σαν κι αυτό το οποίο σήμερα μου αναφέρατε και το οποίο είναι γνωστό τοις πάσι.

Ευχαριστώ λοιπόν, γιατί επισημάνατε αυτά τα θέματα. Και σας διαβεβαιώ ότι από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση και από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαίρομαι γιατί έχουν και άλλες απόψεις ακουστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με κορυφαία την περίπτωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως για το θέμα του Ασύλου. Όπου τόνισε την ανάγκη πλέον διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου, υπό τις νέες, τραγικές δυστυχώς, συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025
Στηρίζοντας τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2