Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Συμπεράσματα-αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Π.Φ.Σ.

14/12/2009
Αναστολή πίστωσης σε ΟΠΑΔ από 1/2/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009 η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ.Κ.», η συζήτηση των εκπροσώπων του Συλλόγου κινήθηκε γύρω από 6 βασικούς άξονες/θεματικές ενότητες:

 

Λίστα φαρμάκων:
γνωστοποιήθηκε ότι η ισχύς της θα είναι απόλυτη και χωρίς εξαιρέσεις (δεν θα μπορεί να υπάρξει για κανένα από τα φάρμακα εκτός της λίστας ο χαρακτηρισμός του «αναντικατάστατου»). Εκφράστηκε παράλληλα το αίτημα να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του Π.Φ.Σ. στην τελική διαμόρφωσή της.

 

Μηχανοργάνωση των Ταμείων:
σχετικά με την πορεία των εργασιών για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ, αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου και μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., Θ. Αμπατζόγλου, ότι το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2010, ενώ ο έλεγχος των συνταγών θα μπορεί να ξεκινήσει δοκιμαστικά από 1ης Ιανουαρίου 2010. Αναφέρθηκε επίσης ότι χάρη στο συνολικό έργο της μηχανοργάνωσης θα εξοικονομείται κάθε χρόνο για τα ταμεία σχεδόν το 10% της φαρμακευτικής δαπάνης (περίπου 250 εκατ. ευρώ).

 

Θέσπιση ενιαίας συνταγής για όλα τα Ταμεία:
αναφέρθηκε ότι η υλοποίηση της προχωράει

 

Ενοποίηση Ταμείων:
αναφέρθηκαν πληροφορίες για ενδεχόμενη δημιουργία τριών «υπέρ- ταμείων» με άξονες αντίστοιχα το ΙΚΑ, το ΟΓΑ και ένα ταμείο επαγγελματιών.

 

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων:
εκφράστηκε αισιοδοξία για την έκβαση των υποθέσεων που εκκρεμούν στο ΣτΕ, υπέρ των φαρμακοποιών, ενώ τονίστηκε πως σε κάθε περίπτωση ο Π.Φ.Σ. θα προασπίσει τους 3 πυλώνες που χαρακτηρίζουν το φαρμακευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα (κλειστό επάγγελμα, σταθερή λιανική τιμή και ωράριο).

 

Πληρωμές Ταμείων:
τονίστηκε ότι το θέμα των καθυστερήσεων των ταμείων στην εξόφληση των φαρμακοποιών έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο (ειδικά για τον ΟΠΑΔ), έγινε η εκτίμηση ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού που δεν προβλέπει σχετικά κονδύλια και αποφασίστηκε η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (και άλλων ταμείων που καθυστερούν στην καταβολή των χρεών τους) από την 1η Φεβρουαρίου 2010. Συζητήθηκε τέλος η εκτενής δημοσιοποίηση των θέσεων των φαρμακοποιών στα ΜΜΕ, ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού και στη διευθέτηση του προβλήματος.


 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του Π.Φ.Σ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
Είναι όμως αξιόπιστο;






Σχετικά άρθρα

Το ChatGPT στο φαρμακείο γλιτώνει χρόνο
Είναι όμως αξιόπιστο;
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & Λάρισας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου
Ο ΠΦΣ στηρίζει τις αντίστοιχες αποφάσεις όλων των συλλόγων
Δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους μόνο υπό προϋποθέσεις
Ο Φ.Σ. Αττικής παίρνει μέτρα «πρόληψης» για πιθανές διενέξεις στα φαρμακεία
Peifasyn Academy: Νέο live webinar
Για τη διαχείριση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού