Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συμβουλή και χωροθέτηση

29/5/2011
Κατάλληλος σχεδιασμός του φαρμακείου για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας με τον ασθενή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από τις αρχές της δεκαετίας του µ70 η φαρμακευτική βιβλιογραφία βρίθει από διαπιστώσεις για την αλλαγή του ρόλου του φαρμακοποιού: το εργαστήριο του φαρμακείου περιορίστηκε δραστικά λόγω της μαζικής κάλυψης των περισσότερων αναγκών παρασκευής από τη βιομηχανία του φαρμάκου.

Από την άλλη μεριά, η έλευση νέων θεραπευτικών κατηγοριών, οι δυσκολίες στη συμμόρφωση των ασθενών, που έφτασε ως τη συνειδητή αποστασιοποίησή τους από την «εξουσία της λευκής μπλούζας» και την έκφραση της ανάγκης αυτοθεραπείας, η ανάπτυξη των εναλλακτικών θεραπειών και τα προβλήματα που προέκυπταν από το συνδυασμό διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων (π.χ. φάρμακο και δίαιτα, φάρμακο και γυμναστική, φάρμακο και χειρουργική επέμβαση κλπ.), ώθησε στη ραγδαία μεταβολή του ρόλου του φαρμακοποιού από την κατεύθυνση του παρασκευαστή του φαρμάκου προς την κατεύθυνση του συμβούλου του ασθενή.

Η ταχεία αυτή μεταβολή του ρόλου του φαρμακοποιού δυστυχώς δεν οδήγησε στην κατάλληλη αναδιαμόρφωση του χώρου του φαρμακείου. Έτσι ξαφνικά ο πάγκος του φαρμακείου μετατράπηκε σε όργανο παρεμπόδισης της σωστής εξάσκησης του επαγγέλματος. Και τούτο διότι ο πάγκος υποχρεώνει χωροταξικά τον ασθενή να μιλάει δυνατότερα για να τον ακούσει ο φαρμακοποιός (ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον πάγκο) και ταυτόχρονα τον αναγκάζει να αναφέρει το πρόβλημά του παρουσία άλλων ασθενών που σχηματίζουν τη «σειρά» του πάγκου. Έτσι ο ασθενής δεν θα πει τα πάντα στο φαρμακοποιό του, κι αυτός με τη σειρά του δεν θα δώσει την κατάλληλη συμβουλή στον ασθενή του.

Ο σχεδιασμός ενός κατάλληλου χώρου μέσα στο φαρμακείο, όπου θα μπορούσε να γίνει εξατομικευμένη επικοινωνία, θα είχε τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Θα πιστοποιούσε την παροχή συμβουλών σαν αναπόσπαστο κομμάτι του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
  • Θα διευκόλυνε την εξυπηρέτηση μερικών κατηγοριών ασθενών με ιδιαιτερότητες (π.χ. βαρήκοοι, τυφλοί, ασθενείς με Alzheimer, άτομα που ζητούν τεστ εγκυμοσύνης, βοήθεια στην αντισύλληψη, στη διακοπή καπνίσματος, στην εκπαίδευση στη λήψη φαρμάκων κλπ.).
  • Θα αύξανε την παροχή πληροφοριών από τον ασθενή προς το φαρμακοποιό και από εκεί στο γιατρό, γεγονός ζητούμενο στη φαρμακοεπαγρύπνιση.
  • Θα ενίσχυε τις διαπροσωπικές σχέσεις του φαρμακοποιού με τον ασθενή-πελάτη του, ενώ παράλληλα θα του προσέδιδε αυξημένο κύρος στη σχέση αυτή.
Οι σύγχρονοι σχεδιαστές του χώρου του φαρμακείου θα έπρεπε να δίνουν έμφαση στη δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης φαρμακοποιού και ασθενή μέσω της δημιουργίας ιδιαίτερου χώρου μέσα στα λίγα τετραγωνικά του φαρμακείου. Αυτό είναι το σωστό. Είναι όμως και εφικτό; Εδώ παραδίδω τη σκυτάλη στους ειδικούς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ