Τα τρία ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τη νέα
διοίκηση του ΠΦΣ, σύμφωνα με το
Νέο Δρόμο - Συμμαχία Φαρμακοποιών, είναι: α) οι ελλείψεις φαρμάκων, ως κορυφαίο σε σημασία β) η
ταυτότητα του κλάδου μέσω των υπηρεσιών και γ) η ενίσχυση της ισότητας της πρόσβασης
των πολιτών σε όλη την Επικράτεια σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακεία.
Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, θα συνεχίσουμε την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας, μέσω των ΜΜΕ, πιέζοντας για την αύξηση και τον εξορθολογισμό των απαγορεύσεων των παράλληλων εξαγωγών και για την ενίσχυση της τιμής ή/και της μείωσης των χρηματικών επιστροφών στα φθηνά φάρμακα, ώστε να παραμείνουν στην κυκλοφορία, με παράλληλο εξορθολογισμό των υπερβολικών τιμών στα νέα φάρμακα.
Επίσης θα πιέσουμε για τον εκσυγχρονισμό των φίλτρων-κοφτών στην e-συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ώστε να εξαλειφθούν τελείως τα κενά εκείνα που επιτρέπουν την παράκαμψή της με πλάγιο τρόπο και την επακόλουθη συνταγογράφηση εμμέσως εμπορικής «ρεκλάμας», γεγονός που εμποδίζει την πρόσβαση στο φάρμακο και προκαλεί τεράστια και αναίτια ταλαιπωρία στους ασθενείς.
Σημειώνεται ότι πρωταρχική και μείζονα αιτία των σημερινών ελλείψεων φαρμάκων είναι η ανεπάρκεια της παραγωγής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά, που το πληρώνουμε πανάκριβα σήμερα με την ανησυχητική εξάρτηση από τρίτες χώρες. Η λύση αυτού του ζητήματος δεν είναι στις δυνατότητες του δικού μας κλάδου, μπορούμε όμως να την κρατήσουμε ψηλά στην ατζέντα επικοινωνιακά.
Διεύρυνση των αποζημιούμενων υπηρεσιών στα φαρμακεία
Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες αποτελούν έναν από τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες για το μέλλον του κλάδου μας, με τους άλλους δύο να είναι τα καινοτόμα φάρμακα και η θεσμική θωράκιση - επικαιροποίηση της Φαρμακευτικής Δεοντολογίας.
Ο σωστός τρόπος για να ενταχθούν και να διευρυνθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία είναι:
- να μη γίνουν αφορμή/πρόφαση να παραμεληθεί η εξίσου σημαντική στόχευση του κλάδου στους άλλους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του
- να είναι αναγνωρισμένες από το Κράτος και να αποζημιώνονται διατιμημένες και όχι με ελεύθερη τιμή
- να συνδέονται απόλυτα με το αντικείμενο της Φαρμακευτικής και όχι γενικές και αόριστες
- να είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να διενεργηθούν εύκολα, γρήγορα και ισότιμα σε ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από όλα τα φαρμακεία της Επικράτειας
- να καταγράφονται σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Πολιτείας, ώστε να μπορούν να συνδυαστούν με τις λοιπές πράξεις υγειονομικών παρεμβάσεων (ιατρικές-νοσοκομειακές-προληπτικές υπηρεσίες-δραστηριότητες υγείας) και συγχρόνως να προσφέρουν στατιστικά ελέγχου της απόδοσης του Συστήματος Υγείας.
Ενίσχυση των μονοεδρικών, αδυνάμων & εφημερευόντων φαρμακείων
Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην Εθνική Πολιτική η ισότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και εμείς είμαστε η πρώτη και η μοναδική παράταξη μέχρι στιγμής που έχουμε ήδη εκπονήσει αναλυτική και ολοκληρωμένη μελέτη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των μονοεδρικών φαρμακείων, των αδύναμων φαρμακείων στις υποβαθμισμένες και μη εμπορικές περιοχές των οικιστικών ιστών και της οικονομικής ενίσχυσης των εφημερευόντων φαρμακείων. Η μελέτη θα παρουσιαστεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και υιοθέτηση από τον ΠΦΣ, ώστε στη συνέχεια ως κλάδος να απευθυνθούμε στην Πολιτεία για να νομοθετηθεί.
Για εμάς το φαρμακείο του μέλλοντος θα είναι, σε αδρές γραμμές, μια μονάδα υγείας που θα χορηγεί κατΆ αποκλειστικότητα όλα τα φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς με αυξημένη υπευθυνότητα και ασφάλεια, θα παρέχει εξειδικευμένες επιστημονικές υπηρεσίες και επιπλέον κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός και εκείνες που σχετίζονταν με την Covid-19, ενώ θα δύναται να τα πράξει αυτά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας εύκολα, γρήγορα και ισότιμα για όλους, με τρόπο νομοθετημένο, αποζημιούμενο δίκαια και βάσει Συλλογικών Συμβάσεων.
Το άρθρο του Γ. Δαγρέ, επικεφαλής της παράταξης Νέος Δρόμος- Συμμαχία Φαρμακοποιών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος #194 στην ενότητα: «Η επόμενη 3ετια του ελληνικού φαρμακείου: στόχοι, οράματα & διεκδικήσεις»