Βλάβες στη δημόσια υγεία και έλλειψη επιστημονικών κριτηρίων, επικαλείται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) που ξιφουλκεί κατά του ανώτατου πλαφόν συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων ανά γιατρό, το οποίο θεσπίστηκε με απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ.
Με προσφυγή του στο Συμβούλιο Επικρατείας, ο ΣΦΕΕ χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση, με την οποία για λόγους δημοσίων οικονομικών τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας, στην οποία δραστηριοποιείται.
Για παράδειγμα, ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και το Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη το όριο δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και το Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ τον Αύγουστο και 34,23 ευρώ το Σεπτέμβριο και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.
Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως το μέτρο που έγινε για βελτίωση των οικονομικών του κράτους προκαλεί βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού και πως δεν υπάρχουν τα επιστημονικά-ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων.
Πηγή: www.capital.gr