Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στο σκόρδο βρίσκεται ισχυρό φάρμακο για τις χρόνιες λοιμώξεις

29/11/2017 1:18:22 μμ
Δοκιμάζεται σε ασθενείς με κυστική ίνωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια θειούχα ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση ισχυρών βακτηρίων σε ασθενείς με χρόνιες λοιμώξεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ένωση -με την ονομασία αχοένιο (ajoene)- δρα καταστρέφοντας τα συστήματα επικοινωνίας των βακτηρίων (το βιοφίλμ τους), γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα και τα κάνει να εξαλείφονται εύκολα από τα αντιβιοτικά και το ανοσοποιητικό σύστημα.


Η νέα ουσία δηλαδή έχει την ικανότητα στο μέλλον να επαναφέρει τα υπάρχοντα αντιβιοτικά στη θεραπεία των ανθεκτικών σήμερα λοιμώξεων, όπως είναι η κυστική ίνωση.


Η δράση του σκόρδου στα βακτήρια είναι γνωστή στους επιστήμονες από το 2005, ενώ από το 2012 έχει ανακαλυφθεί ότι το αχοένιο είναι υπεύθυνο για αυτή. Η σημασία της πρόσφατης έρευνας των Δανών επιστημόνων είναι ότι καταγράφει τον τρόπο δράσης του αχοενίου, το οποίο καταστρέφει το βιοφίλμ αναστέλλοντας μικρά ρυθμιστικά μόρια RNA σε δύο τύπους ανθεκτικών βακτηρίων: το Staphylococcus aureus (χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο) και το Pseudomonas aeruginosa (αεριογόνο ψευδομονάδα).


Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα δύο βακτήρια ανήκουν σε δύο πολύ διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων και συνήθως καταπολεμούνται με διαφορετικές μεθόδους, αλλά η ένωση του σκόρδου είναι ικανή να τα καταπολεμήσει ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά, και μάλιστα με έναν εντελώς νέο τρόπο δράσης!


Αναμένονται πλέον οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίες θα ξεκινήσουν σύντομα από την εταιρεία Neem Biotech.

 Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Μετάφραση από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα πραγματοποιηθεί στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο 29 και 30 Ιουνίου 2024






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics