Αίσθηση προκάλεσε η νέα είδηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αλόη, η οποία μελετάται για τυχόν καρκινογόνες δράσεις και προστέθηκε στη λίστα του Οργανισμού με τις πιθανές καρκινογόνες ουσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκχυλίσματα και μορφές του φυτού βρίσκονται σε χιλιάδες καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν παγκοσμίως.
Όπως διευκρίνισε στην ΕΡΤ η αν. καθηγήτρια Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, το ζελέ μέσα στα φύλλα του φυτού έχει τις γνωστές και ωφέλιμες ιδιότητες (επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις κ.ά.), το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο φλοιό, ο οποίος περιέχει τις πιθανά καρκινογόνες ανθρακινόνες. Η ειδικός τόνισε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στην παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ζελέ ή -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα, να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».
Η ίδια συνιστά να χρησιμοποιείται η αλόη βέρα «στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά», καθώς «η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα δημιουργήσει πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτώμενα όλα αυτά».