Θα αποχαιρετήσουμε διά παντός το ενοχλητικό κοινό κρυολόγημα χάρη σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph. Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν μία μέθοδο η οποία παρεμποδίζει το γενετικό υλικό του ιού να αναδιπλασιαστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν μόρια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επικράτηση του ιού κάνοντας το κοινό κρυολόγημα ανάμνηση του παρελθόντος.
Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Γιορκ χρησιμοποίησαν μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου να αναγνωρίσουν ένα κώδικα κρυμμένο στο γονιδίωμα του ιού που επιτρέπει στους ρινοϊούς, την πιο συνηθισμένη ομάδα ιών που αποτελούν και αιτία των περισσότερων κρυολογημάτων, να αναπτυχθούν. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η σημαντική ανακάλυψη σημαίνει ότι μελλοντικά πιθανώς να μπορέσουν να βρουν ένα τρόπο να δημιουργήσουν παρεμβολές στα μηνύματα που στέλνουν τα μόρια, έτσι ώστε ο ιός να πάψει να λειτουργεί προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Η ίδια αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και για την αποτροπή εμφάνισης άλλων σοβαρών ασθενειών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια, καθώς θα πραγματοποιούνται μελέτες με ιούς ζώων. Αν όλα πάνε καλά, οι ερευνητές θα παρασκευάσουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο θα δρα πάνω στα σήματα του γενετικού κώδικα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μελέτη που δημοσιεύεται στο Ρroceeding of The National Academy of Sciences θα μπορεί να προστατεύει τον κόσμο από ευρύ φάσμα ιών.
Η ηλεκτρονική έρευνα βρήκε ένα κώδικα κρυμμένο στην αλληλουχία βάσεων του RNA του ιού. Ο Πίτερ Στόκλεϊ, καθηγητής βιολογικής χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος συντόνισε την έρευνα, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν πώς αναπτύσσεται ο ιός. «Δείξαμε ότι όχι μόνο μπορούμε να διαβάσουμε τα μηνύματα, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε παρεμβολές και να σταματήσουμε την ανάπτυξη του ιού», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.
Ο δρ Ρόμαν Τούμα, υφηγητής βιοφυσικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, τονίζει ότι «γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες ότι το RNA μεταφέρει τα γενετικά μηνύματα που δημιουργούν τις πρωτεΐνες του ιού, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι μέσα σε αυτές τις αλληλουχίες βάσεων, στα γράμματα που χρησιμοποιούνται για την αποκωδικοποίηση της πληροφορίας υπάρχει και ένας άλλος κρυμμένος κώδικας που αφορά τη σύνθεση του ιού. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να βρίσκεις ένα κρυμμένο μήνυμα μέσα σε ένα απλό δημοσιογραφικό άρθρο και στη συνέχεια να μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις ολόκληρο το σύστημα κρυπτογράφησης πίσω του».