Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στο δρόμο για την κατάργηση των ενέσεων

6/10/2014 11:22:07 πμ
Κάψουλα με βελόνες δημιούργησε το ΜΙΤ συνεχίζοντας τις προσπάθειες αντικατάστασης των ενέσεων με πιο φιλικές προς τους ασθενείς μεθόδους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της ίδιας πόλης ανέπτυξαν νέα μέθοδο χορήγησης ενέσιμων φαρμάκων, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στη σταδιακή κατάργηση των ενέσεων, οι οποίες προκαλούν σε πολλούς ασθενείς παρενέργειες αλλά και φόβο. Το επίτευγμα των επιστημόνων του ΜΙΤ είναι μια κάψουλα που διαθέτει μικροσκοπικές βελόνες μήκους 5 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να εγχύουν τα φάρμακα στα τοιχώματα του στομάχου. Η κάψουλα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς και δείχνει να έχει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις ενέσεις.

 

Σε επόμενη φάση οι επιστήμονες θα ελέγξουν κατά πόσο η ίδια κάψουλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική χορήγηση βιοφαρμάκων, όπως τα αντισώματα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες κατά του καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. αρθρίτιδα και νόσος του Crohn).
"Το μεγάλο μέγεθος των βιοφαρμάκων δυσκολεύει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό και προτού καν απορροφηθούν, διασπώνται μέσω των οξέων και των ενζύμων του γαστρεντερικού συστήματος, τα οποία «τρώνε» τις δραστικές ουσίες καθιστώντας τα φάρμακα αδρανή" εξηγεί ο Καρλ Σέλχαμερ, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pharmaceutical Sciences.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαναστατική κάψουλα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση εμβολίων, ενώ εργάζονται παράλληλα και σε μια άλλη εκδοχή κάψουλας με βελόνες από βιοδιασπώμενα πολυμερή υλικά, τα οποία θα διασπώνται και θα ενσωματώνονται στα τοιχώματα του εντέρου, με σκοπό και πάλι την απευθείας χορήγηση φαρμάκων στον οργανισμό.


Προσπάθειες αντικατάστασης των ενέσεων μέσω των νέων τεχνολογιών έχουν αναφερθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Παράδειγμα η μελέτη –επίσης από το ΜΙΤ– για νανοσωματίδια που εισέρχονται στον οργανισμό όπως τα χάπια και στο τέλος απορροφούνται από την πεπτική οδό (περισσότερα εδώ), καθώς και η ανάπτυξη νανοεπιθέματος που μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο της γρίπης αλλά «ανοίγει και την πόρτα» σε άλλα είδη αγωγής, όπως η διαχείριση του διαβήτη, η θεραπεία φλεγμονωδών νόσων και η αντιμετώπιση του υποσιτισμού (περισσότερα εδώ).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις παρενέργειες






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση