Φαινόμενο που δεν έχει εκλείψει είναι η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος έγινε πραγματικότητα χωρίς κόστος...
Την αλλαγή διαχείρισης και αντιμετώπισης των ασφαλισμένων φιλοδοξούν ΕΟΠΥΥ και Αριστοτέλους να επιφέρει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας, τον οποίο παρουσίασαν ο πρόεδρος του Οργανισμού και ο Υπουργός Υγείας.
Στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας ενοποιούνται όλες οι διεσπαρμένες πληροφορίες από το e-sytagografhisi της ΗΔΙΚΑ, το e-dapy και την ΚΜΕΣ, δίνοντας στον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας τη δυνατότητα να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την πορεία συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων. Με την ενιαία εφαρμογή διαμορφώνεται ένα ασθενοκεντρικό σύστημα, που χαρτογραφεί, διασυνδέεται και αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά της ασφαλισμένης περίθαλψης. Ουσιαστικά, με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του πολίτη, με επόμενο σταθμό την Κάρτα Ασφάλισης Υγείας.
Η διαδικτυακή εφαρμογή, που αποτελεί την ηλεκτρονική αποτύπωση του βιβλιαρίου υγείας, λειτουργεί σε περιβάλλον Taxis και στο οποίο, προς το παρόν, πρόσβαση έχουν με τη χρήση κωδικών πρόσβασης στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας.
Το σύστημα βρίσκεται στη διεύθυνση: https://apps.ika.gr/eHealthInsuranceRecord/faces/login.xhtml και στόχος είναι από 1ης Ιανουαρίου 2015 να έχουν πρόσβαση και οι ασφαλισμένοι, με κωδικούς που θα εκδίδονται από το Taxis, ενώ αναζήτηση θα γίνεται με τη χρήση του ΑΜΚΑ. Στις παρεχόμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται διαγνώσεις, επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, νοσηλεία, παροχές, φάρμακα κοκ, με ημερομηνία έναρξης την 1/1/2013. Ωστόσο, δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ακόμη τα νοσοκομεία, καθώς παραμένουν "γυμνά" από πλευράς μηχανογράφησης.
Μάλιστα, από τις αρχές του 2015 οι ασφαλισμένοι θα μπορούν, μέσω της εφαρμογής, να λαμβάνουν και προσωπικά μηνύματα από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και να ενημερώνεται για τις χρεώσεις που έχουν γίνει για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.
Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τους επικεφαλής των tμημάτων που υλοποίησαν το εγχείρημα, η πλατφόρμα αναπτύχθηκε με μηδενικό κόστος από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως εκτίμησαν στελέχη του Οργανισμού, αν το έργο της ανάπτυξης της πλατφόρμας το αναλάμβανε ιδιωτική εταιρεία, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Περιστατικά Υπερβολικής ζήτησης ιατρικών πράξεων
Δια στόματος του διευθυντή σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, Φ. Ρηγάτου, παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα «παράδοξης» συνταγογράφησης, προκειμένου να καταστεί σαφές πως η ανάγκη για έλεγχο, με παράμετρο τις ιατρικές πράξεις από την πλευρά του ασθενούς και όχι μόνο του ιατρού, είναι βασική.
- Οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο με δαπάνη 43 χιλιάδων ευρώ κατά το α' εξάμηνο του 2013 εμφανίζεται να έχει «χρεώσει» λεπτομερή οφθαλμιατρικό έλεγχο με πολλαπλές ιατρικές πράξεις, ως πακέτο, σε 6 διαφορετικές ημερομηνίες για έναν ασθενή με μυωπία.
- Στη Θεσσαλία πνευμονολόγος παρουσιάζει το ίδιο χρονικό διάστημα δαπάνη 91 χιλιάδων ευρώ (δηλαδή σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ/έτος), με επαναλαμβανόμενες ιατρικές πράξεις για τους ίδιους ασθενείς.
- Παθολόγος από την Αθήνα, με 150 χιλιάδες ευρώ δαπάνη για το α' εξάμηνο 2013 εμφανίζεται σε μία μόνο ημερομηνία να ζήτησε για έναν ασθενή εξετάσεις με επτά διαφορετικές αιτιολογίες (σε 4 κατηγορίες).
- Καρδιολόγος στη Μακεδονία, με 156 χιλιάδες δαπάνη εξαμήνου, μεταξύ άλλων ζήτησε τεστ κοπώσεως για 11χρονο με συστολικό φύσημα.
Πηγή: virus.com.gr