Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι γιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με κούριερ τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ (10€). Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών.
Επίσης από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και σε ιατρείο, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών.
Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο γιατρό.
Από τον ΕΟΠΥΥ τον μήνα Μάρτιο 2013 έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις και οριστικό αποκλεισμό σε παρόχους υγείας ύψους 500.000€. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων η αναζήτηση και ο καταλογισμός των πάσης φύσεων αστικών και ποινικών ευθυνών.
Οι περιπτώσεις πάντως γιατρών και φαρμακοποιών που εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές πολλές και αποτελεί ερώτημα γιατί γνωστοποιούνται ακριβώς αυτήν την περίοδο, τη στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος για τα φάρμακα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μόλις πρόσφατα κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τις ελλείψεις φαρμάκων τους φαρμακοποιούς, κατηγορία όμως που δεν γίνεται δεκτή από τον κλάδο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κώστας Λουράντος επισκέφθηκε τον κ. Σαλμά προκειμένου ο τελευταίος να παραδώσει όλα τα στοιχεία των φαρμακοποιών που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα παράνομων εξαγωγών σκευασμάτων, αλλά τελικά δεν του δόθηκε κανένα στοιχείο, όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος.
Πηγή: iatropedia.gr