Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στην προσπάθεια υλοποίησης της έκθεσης του ΟΟΣΑ βρίσκεται ο Χατζηδάκης

20/1/2014 10:26:03 πμ
Στο πλευρό των φαρμακοποιών Γεωργιάδης, Σαμαράς και Βενιζέλος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στην προσπάθεια να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στη γνωστή έκθεση του ΟΟΣΑ που ορίζει νέους τρόπους παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης προϊόντων, όπως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., και την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην ίδρυση φαρμακείου βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Στην προσπάθειά του αυτή ωστόσο βρίσκει απέναντί του τους φαρμακοποιούς, αλλά και τον ΕΟΦ καθώς και –όπως δείχνει μέχρι ώρας– τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη.


Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι σαρωτικές, καθώς για τα φάρμακα προτείνεται η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα. Θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα η επιβολή ποσοστού μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η πατέντα έχει λήξει, ενώ προβλέπεται επίσης να καταργηθεί η επιβολή μέγιστων τιμών χονδρικής και λιανικής και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους.


Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις και υποστηρίζουν ότι όπου επετράπη η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων και σε άλλα σημεία πώλησης πλην των φαρμακείων δημιουργήθηκαν προβλήματα στη δημόσια υγεία με σοβαρές παρενέργειες άρα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η απελευθέρωση δε των τιμών τους επέφερε μεγάλες αυξήσεις.


Παράλληλα η τελευταία καμπάνια του ΕΟΦ αναφέρει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αγοράζουν φάρμακα επειδή τα είδαν σε διαφήμιση ή επειδή τους τα σύστησε ένας γείτονας, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα εντελώς αθώα και αβλαβή.

Σε όλα αυτά ο υπουργός Υγείας φαίνεται να στέκεται δίπλα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να περάσουν στο σύνολό τους στα σούπερ μάρκετ, παρά μόνο αν αυτά διαθέτουν φαρμακοποιό.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασιστεί να καταψηφιστούν πιθανά νομοθετήματα Χατζηδάκη σε μια προσπάθεια να τον αποθαρρύνουν από κάτι τέτοιο αλλά και για να λάβει το σχετικό... μήνυμα και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για τα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης. Ο δε Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν λάβει από κοινού την απόφαση να προωθήσουν μόνο μέτρα που είναι αποδεκτά και από τους φαρμακοποιούς, ώστε να μη δυναμιτιστεί το κλίμα λίγο πριν από τις εκλογές. Και κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από πιθανό αν προωθηθούν οι προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, καθώς συνδικαλιστές από τον Π.Φ.Σ. αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση "οι φαρμακοποιοί θα απαντούσαν με προειδοποιητική απεργία 30 ημερών και θα πηγαίναμε σε εκλογές με κλειστά τα φαρμακεία"...

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση