Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ρινικό σπρέι που περιέχει καψαϊκίνη, την ουσία που δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η καψαϊκίνη προκαλεί στον οργανισμό την αίσθηση της καυτερής γεύσης ενεργοποιώντας τα νευρικά κύτταρα. Έτσι, πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να ελαττώσει την ευαισθησία τους στο ελάχιστο, γεγονός που θα μειώνει σημαντικά τον πόνο.
Το σπρέι σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπλοκάρει τα σήματα του πόνου στο τρίδυμο νεύρο, το οποίο ευθύνεται για τη μεταφορά των αισθήσεων του πόνου, της θερμοκρασίας και της αφής από το πρόσωπο και το μπροστινό μέρος του κεφαλιού στον εγκέφαλο.
Οι ασθενείς που το δοκίμασαν παρουσίασαν μείωση του πόνου κατά 40% σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, ενώ όσοι κατά τη δοκιμή χρησιμοποιούσαν ψευδοφάρμακο δεν σημείωσαν την παραμικρή βελτίωση.
Τη δοκιμή πραγματοποίησαν ερευνητές του California Headache Centre σε σαράντα ασθενείς που υπέφεραν από μέτριους έως έντονους πόνους.
Όπως ανακοίνωσαν στη συνέχεια, η χορήγηση του σπρέι θα είναι πιο αποτελεσματική από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αποκατάσταση του τριδύμου νεύρου, επειδή η χρήση της καψαϊκίνης σε κρέμες και επιθέματα έχει αποδειχθεί κατάλληλη για την ανακούφιση των νευρικών πόνων.