Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στην αναμονή για τουλάχιστον 4 μήνες για νέα φαρμακεία

4/10/2017 11:39:31 πμ
Δεν υλοποιείται καμία νέα αδειοδότηση - το νομικό κενό παραμένει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενστάσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. για τις άδειες λειτουργίας φαρμακείου, κατά την οποία αναφέρεται ότι ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτή κάποια νομική γνωμοδότηση του Συλλόγου (δείτε εδώ και εδώ).


Σύμφωνα με τη νομικό σύμβουλο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.), Σοφία Αγγέλου (από σχετική ενημέρωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ο νομικός σύμβουλος του Π.Φ.Σ. απλώς ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας ότι «κάποιες Περιφέρειες παρεμπόδιζαν αδίκως τις χορηγήσεις αδειών λειτουργίας από άγνοια των εκεί υπαλλήλων, οι οποίοι θεωρούσαν αρχικά ότι οι άδειες λειτουργίας (κληρονομικά, νεοσύστατα, συστεγάσεις, μεταφορές) σχετίζονταν με την ακυρωθείσα ΚΥΑ και άρα δεν μπορούν να τις δίδουν. Αυτό όμως λύθηκε ήδη από τα μέσα Αυγούστου γιατί το ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος».


Με το κείμενο αυτό διευκρίνιζε δηλαδή «ότι οι άδειες λειτουργίας διέπονται από ανεξάρτητο δίκαιο και δεν επηρεάζονται από την ακύρωση (της ΚΥΑ)».


Σύμφωνα πάντα με τη κ. Αγγέλου, «το έγγραφο του Π.Φ.Σ. δεν εισφέρει κάτι νέο και σίγουρα δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αφού δεν λύνει το πρόβλημα της χορήγησης αδειών ίδρυσης», καθώς –όπως εξηγεί η ίδια– το έγγραφο αφορά μόνο τις άδειες ίδρυσης που χορηγήθηκαν πριν από την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που ακυρώνει την ΚΥΑ 32677.


Συνεχίζει δε εξηγώντας ότι «όσο δεν υπάρχει πλαίσιο για χορήγηση αδειών ίδρυσης (είτε αυτές επιδιώκονται στα πλαίσια του ν. 1963/91 είτε στα πλαίσια του 3918/2011) και για τις μορφές των εταιρειών που επιτρέπονται, καμία νέα αδειοδότηση και καμία συστέγαση και εν γένει σύσταση ή τροποποίηση εταιρείας ή μεταβίβαση δεν υλοποιείται.


Η κ. Αγγέλου καταλήγει ότι «το θέμα του ιδιοκτησιακού, των πολλαπλών φαρμακείων, των μορφών εταιρειών που επιτρέπονται, τα ασυμβίβαστα και τα δικαιολογητικά (θετικές/αρνητικές προϋποθέσεις), αφού τύχουν διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, θα ενταχθεί σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα γίνει νόμος του Κράτους μετά από μακρά επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 'Αδειες δηλαδή μετά από κανένα 4μηνο το νωρίτερο...»


Όλα τα προαναφερθέντα εντάχθηκαν σε διευκρινίσεις που δίνει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε ανακοίνωσή του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30% το 2023






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση