Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στη σέντρα βγάζουν τον πρόεδρο του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες

29/11/2023 12:55:27 πμ
«Στοχεύει λάθος κλάδο για τις ελλείψεις», όπως αναφέρουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακαποθηκών με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευ. Μανωλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις παράλληλες εξαγωγές ως το «σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων» και ως «μάστιγα που υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον». Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε στον κυριακάτικο τύπο: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) δηλώνει:

1. Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκλησή τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.

2. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γιΆ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η ελληνική κοινωνία, αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών (πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή Ozempic).

Ο ΠΣΦ ερωτά τη διοίκηση του ΕΟΦ:

  • Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;
  • Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην ελληνική αγορά; Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων;

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι καλύτερα ενημερωμένος και να αποφεύγει σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο. Τέλος, αναφέρουν την έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα είναι εδώ,  και καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές, και αποδεικνύει περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Σύμφωνα με έρευνα της ΝΝ δεν έχουν “peace of mind” ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους






Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025
Β. Κοντοζαμάνης: Ο τομέας της υγείας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Αίτημα για κοινές δράσεις υπέρ του εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από την Ομάδα Συντονισμού για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό