Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στη δικαιοσύνη ο Φ.Σ. Αχαΐας για τις οφειλές

8/8/2017 11:50:32 πμ
Επικαλείται τις επιλεκτικές πληρωμές αναλώσιμων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την άμεση εκπλήρωση του συνόλου των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την σύμβαση για τα αναλώσιμα αλλά και τις απαιτούμενες διευκρινήσεις για τις επιλεκτικές πληρωμές φαρμακοποιών ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, ο οποίος δηλώνει διατεθειμένος να προσφύγει στα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια για την προστασία των συναδέλφων μελών του Συλλόγου.

Σε επιστολή που έστειλε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου προς τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής :

«Ως πάρα πολύ καλά γνωρίζετε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, έχετε φανεί απολύτως ασυνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει δυνάμει της από 02.01.2017 συλλογικής συμβάσεως προμήθειας φαρμάκων για την παροχή υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής, η οποία συνήφθη μεταξύ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ και την οποία συνυπέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας και τις αντίστοιχες δημόσιες διαβεβαιώσεις σας.


Ως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 11 της ανωτέρω συμβάσεως, καίτοι έχει συμφωνηθεί η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΕΟΠΥΥ να γίνεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται δυνάμει του άρθρου 16 της από 31.10.2014 Συλλογικής Συμβάσεως Προμήθειας Φαρμάκων που συνήφθη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Π.Φ.Σ., μετά την εκκαθάριση αυτών, ήτοι μετά από εξήντα (60) ημέρες (με δυνατότητα παράτασης όχι πέραν των 30 ημερών σε περιπτώσεις αντικειμενικών δυσχερειών), ακόμη δεν έχετε καταφέρει (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να έχετε εξοφλήσει τα φαρμακεία του Συλλόγου μας για τις υποβληθείσες συνταγές του μηνός Ιανουαρίου 2017».


Εξαιτίας των προαναφερθέντων καθυστερήσεων το σύνολο του κλάδου βρίσκεται σήμερασε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ελλείψεως ρευστότητας και σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων. Την στιγμή μάλιστα που, υπογραμμίζει η επιστολή, καλούμαστε να καταβάλουμε στο Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α. για τις συνταγές εκείνες, είναι απλήρωτες.
Και ενώ, όπως αποκαλύπτεται, υφίσταται συμφωνία του Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ με την προηγούμενη διοίκηση του Π.Φ.Σ. ότι δεν θα πληρωθεί επόμενος μήνας, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των συμβάσεων του προηγούμενου μήνα, σε όλους τους συλλόγους της χώρας, διαπιστώνεται με έκπληξη και απορία για τη σκοπιμότητα, ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προβαίνουν παρανόμως και αντισυμβατικώς σε πληρωμές φαρμακείων Φαρμακευτικών Συλλόγων, αφορούσες το μήνα Φεβρουάριο 2017, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση όλων των φαρμακείων σε όλη την Επικράτεια για τις συνταγές του μηνός Ιανουαρίου 2017. Παρατηρείται το φαινόμενο μάλιστα κάποια φαρμακεία του ίδιου Συλλόγου να έχουν πληρωθεί τις συνταγές για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017.


Εν κατακλείδι, σημειώνει η επιστολή, «οι επιλεκτικές αυτές πληρωμές νοθεύουν την υγιή λειτουργία των φαρμακείων, καθώς προκύπτει ότι ευνοούνται με άγνωστα κριτήρια φαρμακεία εις βάρος άλλων συναδέλφων τους, ως επίσης και φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Η εν λόγω συμπεριφορά είναι καθ' όλα κατακριτέα και ελεγκτέα, οφείλετε δε να την αιτιολογήσετε ορισμένως και επαρκώς».


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην ετήσια απονομή των βραβείων-θεσμού «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2024»
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση