Εντός του πρώτου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σχετική επιστολή για την παρουσίαση του νομοσχεδίου (και επισυναπτόμενο το σχετικό προσχέδιο νόμου) έστειλε την Τρίτη 31/8 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας τη σύγκληση της επιτροπής για την ενημέρωσή της.
Με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Οκτώβριο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και από την αρχή του ερχόμενου έτους αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί στον χώρο του φαρμάκου, το 20% με 25% της φαρμακευτικής δαπάνης είναι «πλαστό».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τόσο οι γιατροί των Ταμείων, όσο και οι φαρμακοποιοί θα εγγράφονται στους χρήστες της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών, που θα διαχειρίζεται ο φορέας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο γιατρός θα συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ασθενή, τη διάγνωση και τα φάρμακα. Για κάθε γιατρό προβλέπεται πλαφόν στις συνταγές, ανάλογα με την ειδικότητά του. Αν το ξεπεράσει τότε θα διακόπτεται η συνεργασία του. Στον ασθενή θα δίνεται αντίγραφο της συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την καταχώρισή της.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ (κάντε κλικ στο link για να το κατεβάσετε σε μορφή pdf)
Διαβάστε ακόμη:
ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ