Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στη Βουλγαρία αναζητούν τα φάρμακά τους οι ασθενείς της Ροδόπης

16/11/2018 12:51:48 μμ
Τα προβλήματα του νομού με τις ελλείψεις φαρμάκων αναλύει η κ. Γ. Μπασδάνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φάρμακα σε γειτονικούς νομούς αλλά και σε γειτονικές χώρες αναζητούν οι ασθενείς της Ροδόπης, καθώς τα 84 φαρμακεία του Νομού σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατούν να τους καλύψουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.


Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων απασχολεί όχι μόνο τη Ροδόπη αλλά και άλλους Νομούς της χώρας. «Έχουμε το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στο Νομό μας, με αποτέλεσμα τα μη "πατενταρισμένα" να έχουν αυξημένη ζήτηση λόγω χαμηλού κόστους» δηλώνει η κ. Γεωργία Μπασδάνη, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ροδόπης και σημειώνει πως ασθενείς από τη Ροδόπη αναζητούν τα φάρμακα τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, ενώ και Βούλγαροι πολίτες αγοράζουν από την Ελλάδα τα φάρμακα τους γιατί εδώ είναι πιο φθηνά.


Το θέμα με τις ελλείψεις, όπως εξηγεί η κ. Μπασδάνη, αφορά κάποια καινούργια φάρμακα που είναι «μέσα στην πατέντα». Αυτό σημαίνει πως για δέκα χρόνια δεν έχει δικαίωμα άλλη εταιρεία να βγάλει αντίγραφο (γενόσημο), το οποίο βέβαια θα είναι σε χαμηλότερη τιμή. «Αυτό οι εταιρείες το περιφρουρούν για να βγάλουν όσο περισσότερα έσοδα, καλύπτοντας τα έξοδα τους για την έρευνα», προσθέτει η φαρμακοποιός.


Σύμφωνα με την ίδια, «οι εταιρείες πιέζουν κάποιες φορές την κατάσταση, ώστε να προωθήσουν τα μη πατενταρισμένα, για τα οποία έχουν βγει αντίγραφα, γιατί εκεί που πουλούσαν 100 κομμάτια, τώρα πουλούν για παράδειγμα 30 και αυτό τους κοστίζει και κοιτούν να το περιφρουρήσουν. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα στα φαρμακεία να στέλνουν φάρμακα ανάλογα με τις αγορές των μη πατενταρισμένων. Επειδή η περιοχή μας είναι μια περιοχή με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα, με την υψηλότερη πώληση σε πρωτότυπα και τη μεγαλύτερη μείωση σε μη πατενταρισμένα, μειώνονται και τα κομμάτια που μας αναλογούν. Αυτό φαίνεται και στα φαρμακεία, όπου προσπαθούμε εβδομάδα την εβδομάδα να καλύψουμε συνταγές και ασθενείς. Κι αυτό έχει επίπτωση στην υγεία τους».


Η κ. Μπασδάνη τονίζει ότι αυτό το διάστημα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, «γιατί είχε προβλήματα κάποια εταιρεία που διοχέτευε στην αγορά φάρμακα κατά του διαβήτη». Επίσης αναφέρει ότι «κάποια αντιπηκτικά απουσιάζουν από τις προθήκες», ενώ πάρα πολύ μεγάλη έλλειψη σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο σε ένα αγχολυτικό. «Μιλώντας με την εταιρεία, μου είπε ότι έλλειψη παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές, περιοχές όπου κατοικούν Ρομά. Τα φάρμακα αυτά δίνονταν συνταγογραφημένα. Δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί αυτού του είδους το φάρμακο χωρίς συνταγή. Ωστόσο, η εταιρεία έβλεπε πως σε κάποιους Νομούς, αντί για 1000 έδινε 2000 κι αμέσως-αμέσως τα έκοψαν για να "συντονίσουν" τις παραγγελίες και τους Νομούς. Ναι, αλλά υπήρχε η (πληθυσμιακή) ιδιαιτερότητα. Μιλώντας με την εταιρεία κατέληξαν σε αυτό και είπαν ότι θα το λύσουν το θέμα. Φαντάζομαι να δείξει ο κόσμος κατανόηση», δήλωσε η κ. Μπασδάνη.


Φαρμακείο με φαρμακείο ο χρόνος αναμονής διαφέρει, αλλά οι φαρμακοποιοί της περιοχής έφτασαν να μοιράζουν ταινίες- ταινίες, να κόβουν το κουτί στα τέσσερα για να μην αφήσουν ασθενή ακάλυπτο. «Είναι φθορά ψυχική για μας, αλλά και είναι επικίνδυνο σε όποιον έλεγχο να βρεθείς ακάλυπτος, με το ερώτημα "γιατί δεν έχει εκτελεστεί η συνταγή; ". Έχουμε ευθύνη. Γίνονται πάντως κινήσεις να αντιμετωπιστεί το θέμα», καταλήγει η φαρμακοποιός.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση