Η πρόσφατη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ειδικού κλιμακίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησε στις 5 συλλήψεις και στην εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων, φαίνεται πως κινητοποίησε τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας ώστε να δημιουργήσουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα διέπει τις αγοραπωλησίες φαρμάκων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εφ.Συν.», ο σχεδιασμός προβλέπει εφεξής να κατατίθεται αναλυτικά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ κάθε αγοραπωλησία φαρμάκων μεταξύ εταιρειών και αποθηκών, καθώς και των αποθηκών μεταξύ τους, ενώ ο ανάλογος έλεγχος θα επεκταθεί και στη λιανική αγορά.
Στόχος είναι η πάταξη της παράνομης διακίνησης και των παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, που αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι τόσο φορολογικά όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την επάρκεια σκευασμάτων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας χρήσης και εμβόλια, προκαλώντας τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν διεξοδικοί έλεγχοι σε όλες τις φαρμακαποθήκες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και υπολογίζονται σε περίπου 150, ώστε να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι «δορυφόροι» και ουσιαστικά έχουν ανύπαρκτο έργο να παρουσιάσουν στη νόμιμη διακίνηση φαρμάκων.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την αστυνομία και την Interpol, θα ενταθούν οι προσπάθειες να ελεγχθούν οι δίοδοι των Βαλκανίων από τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι διοχετεύονται στην Ελλάδα παράνομα φορτία φαρμάκων ή φορτία ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι και οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, οι
οποίες είναι μεν νόμιμες, όμως κατά καιρούς απαγορεύονται καθώς υπάρχει
τρομακτική έλλειψη σε κάποια σκευάσματα. Από το 2014 και μετά παρατηρείται
αύξηση του τζίρου των παράλληλων εξαγωγών καθώς το 2014 ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ
ενώ το 2015 σε 400 εκατ.