Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στέγνωσε το Ρέθυμνο από φάρμακα

23/3/2016 10:18:29 πμ
Επί 8 μήνες οι φαρμακοποιοί αναζητούν φάρμακα για τους ασθενείς τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 


Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι ελλείψεις φαρμάκων και στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αφού ο περιορισμός στη διάθεση λόγω ανεπάρκειας, η διάθεση φαρμάκων με… προϋποθέσεις, όπως η πληρωμή μετρητοίς, αλλά και η δραματική μείωση των ποσοτήτων που φτάνουν στην τοπική φαρμακαποθήκη, έχουν ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να καλύπτουν τις ανάγκες σε επίπεδο νομού με το «σταγονόμετρο».


Απόρροια αυτού είναι η διαμόρφωση μιας δυσμενούς καθημερινότητας για τους φαρμακοποιούς, που αναζητούν διαρκώς φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης και ιδιαίτερα σε φάρμακα που αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, όπου είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων σκευασμάτων που πολλές φορές δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Αυτό, όμως δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς ακόμη και οι ποσότητες που φτάνουν στην τοπική φαρμακαποθήκη είναι μειωμένες σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, την ίδια ώρα που οι εταιρείες ζητούν πληρωμή με μετρητά ενώ τα περιθώρια αναζήτησης φαρμάκου, σε περίπτωση ανάγκης, από άλλα φαρμακεία στενεύουν δραματικά για τους ίδιους.


«ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 1,5 ΧΡΟΝΟ

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαριδάμπασης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά περιόδους, ιδιαίτερα εποχές με υψηλή ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως επεσήμανε, παρά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών δεν υπάρχει σοβαρή ανταπόκριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


«Ελλείψεις όπως έχουμε καταγγείλει υπάρχουν εδώ και 1,5 χρόνο πολύ έντονα. Ειδικά όμως από τον Αύγουστο του 2015 είμαστε σε μια διαρκή κατάσταση αναζήτησης φαρμάκων και καταγγελιών προς τον φαρμακευτικό σύλλογο, αλλά και αποδέκτες παραπόνων αφού μετά βίας καλύπτονται οι ανάγκες της συνταγογράφησης. Εμείς πάντα συμβουλεύουμε του ασθενείς να μην περιμένουν να τελειώσει η αγωγή τους για να υπάρχει περιθώριο να βρεθεί το φάρμακο και αν είναι έγκαιρα διαθέσιμο» υπογράμμισε ο κ. Βαριδάμπασης.


ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης, οι ελλείψεις και στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, δεν αποκλίνουν σημαντικά από αυτές που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Η εικόνα που διαμορφώνεται σε Πανελλαδικό επίπεδο είναι ελλείψεις σε σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπώροσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.


Στο Ρέθυμνο πιο έντονες είναι οι ελλείψεις σε δύο καρδιολογικά-αιματολογικά σκευάσματα, αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, δερματικές αντιβιοτικές αλοιφές ενώ πολύ έντονο πρόβλημα υπάρχει με τα σκευάσματα ινσουλίνης, καθώς ο κάθε ασθενής δεν έχει το περιθώριο να χάσει ούτε μια δόση από την αγωγή του. Παράλληλα, σε μικρότερο βαθμό πλέον παρουσιάζονται ελλείψεις σε κάποια παιδιατρικά εμβόλια, κάτι όμως που έχει προκύψει λόγω των ελλείψεων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.


ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΑΚΟ ΠΛΑΦΟΝ


Ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν την «ασφυκτική» αυτή κατάσταση, όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης σε ό,τι αφορά κυρίως τα πρωτότυπα φάρμακα είναι το δυσμενές περιβάλλον διακίνησής τους, όπως διαμορφώνεται από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. «Τα φάρμακα αυτά, τα πρωτότυπα, διακινούνται από μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα η τιμή τους είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να προτιμούν να μην διαθέτουν μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες. Ένας ακόμη παράγοντας είναι πως υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα για τις φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα μας. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε το φάρμακο μετρητοίς και υφιστάμεθα τεμαχιακό πλαφόν, τα φάρμακα έρχονται σε πολύ μικρές ποσότητες» υπογράμμισε ο κ. Βαρδιάμπασης.

 

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση