Αυξημένες δόσεις στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης φαίνεται να αυξάνουν ελαφρώς τα ποσοστά επιβίωσης ορισμένων ατόμων, κυρίως άνω των 75 ετών, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ παρακολούθησαν περισσότερα από 509.000 άτομα (500.000 άνδρες και περίπου 10.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 68,5 ετών) με διάφορες μορφές καρδιαγγειακής νόσου και διαπίστωσαν ότι η επιβίωση αυξανόταν κατά 9%, όταν είχαν πάρει υψηλή έναντι μέτριας δόσης στατίνης για λίγο περισσότερο από 12 μήνες.
Περίπου το 30% έπαιρνε υψηλή δόση στατίνων, το 45% μέτρια και λιγότερο από το 7% χαμηλή. Επίσης, ένα άλλο 18% δεν έπαιρνε στατίνες.
Η υψηλή δόση, δηλαδή η εντατική θεραπεία με στατίνες, αναλογούσε σε 40-80mg ατορβαστατίνης ή 20-40mg ροσουβαστατίνης, καθημερινά. Ως μέτρια δοσολογία θεωρήθηκαν τα 10-20mg ατορβαστατίνης ή τα 5-10mg ροσουβαστατίνης.
«Εν αντιθέσει με προηγούμενες μελέτες, η παρούσα είχαν συμπεριλάβει και άτομα άνω των 75 ετών και διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει όφελος επιβίωσης με την αυξημένη δόση στατίνης, συγκριτικά με την ενδιάμεση», εξηγεί η Δρ Φατιμά Ροντρίγκεζ, συγγραφέας της μελέτης και τονίζει ότι σε περίπτωση καρδιαγγειακού επεισοδίου, πρέπει να ακολουθείται εντατική θεραπεία με στατίνες και μάλιστα με δοσολογία όσο το δυνατόν υψηλότερη, αρκεί να είναι ανεκτή από τον οργανισμό.
Σημαντικά χαρακτηρίζουν τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης οι Δρ Ρόμπερτ Μπόνοου και Κλάιντ Γιανσι από την Ιατρική Σχολή «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern», καθώς «παρέχουν επαρκή στοιχεία ότι οι στατίνες μειώνουν τη θνησιμότητα ακόμα και όταν πρόκειται για μόνον 12 μήνες χρήσης. Βέβαια, η μείωση της θνησιμότητας είναι μεγαλύτερη με την εντατική θεραπεία με στατίνες». Τονίζουν όμως ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, διότι δεν αφορούν όλους τους ασθενείς αλλά όσους είναι άνω των 75 ετών.