Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στα σκαριά το φυτικό εμβόλιο κατά της COVID-19

25/5/2021 4:47:51 μμ
Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δρ Χρίστος Πέτρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καναδική εταιρεία παραγωγής εμβολίων Medicago αναπτύσσει εμβόλιο κατά της COVID-19 με φυτική βάση, το οποίο βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και δείχνει θετικά αποτελέσματα.

Μιλώντας στο καθημερινό newsletter Κύπρου Health, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου, εξήγησε πως η ανάπτυξη του εμβολίου αυτού στηρίζεται στο nicotiana benthamiana, ένα συγγενικό φυτό του καπνού που βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα τους ιούς, αφού μερικοί από αυτούς αναπτύσσονται στο φυτό.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται ως βιοαντιδραστήρας για την παραγωγή μη μολυσματικών τμημάτων των ιών (virus-like particles) που δεν αναπαράγονται.

«Τα virus like practicles μιμούνται τη φυσική δομή του ιού, βοηθώντας να αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως αντιγόνα για να παράξει αντισώματα», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο τον κλινικών δοκιμών του εμβολίου, μετά από δύο δόσεις, τα virus-like practicles προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερωτικά αντισώματα και κυτταρική απόκλιση στους συμμετέχοντες. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το υποψήφιο αυτό εμβόλιο διατηρείται σε κανονικές συνθήκες ψύξης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής