Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το νέο ενιαίο Ταμείο δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ και των εργαζομένων - γιατρών και νοσηλευτών -, που εργάζονται υπό συνθήκες ασφυξίας. Ταυτόχρονα, η κρίση έχει ξαναφέρει τα ράντσα πίσω στο ΕΣΥ, καθώς οι εισαγωγές τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 28%, με τους ειδικούς να καταγράφουν σταθερά αυξητικούς ρυθμούς που αναμένεται να οδηγήσουν τα νοσοκομεία σε… κραχ.
Τα στατιστικά δεδομένα του Ευαγγελισμού, νοσοκομείου-ναυαρχίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ενδεικτικά της αυξημένης ζήτησης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Πέρυσι, τα εξωτερικά ιατρεία του εξυπηρέτησαν 77.000 πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πέντε ευρώ εισιτήριο ο καθένας. Φέτος και ενώ η χρονιά δεν έχει ακόμη κλείσει, τα περιστατικά έχουν φτάσει ήδη τις 100.000.
Ίδια είναι η εικόνα και στις νοσηλείες: οι εισαγωγές το 2010 άγγιξαν τις 45.000, πέρυσι τις 51.000 και οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι φέτος οι ανάγκες για περίθαλψη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - που σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας θα απορροφήσει και άλλα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο να αποτελέσει τον ασφαλιστικό γίγαντα της χώρας - έχει αποτύχει στην πράξη.
Οι περίπου 4.000 συμβεβλημένοι πανελλαδικά γιατροί - αρχικά ήταν 5.500 ιδιώτες, οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν από τον Οργανισμό εξαιτίας των χρεών - δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η παραδοχή του απελθόντος προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη είναι χαρακτηριστική: «Το σύστημα δεν χρηματοδοτείται όπως θα έπρεπε για να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες».
Οι ουρές αναμονής στα ιατρεία και οι καθυστερήσεις στα ραντεβού έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε μονόδρομο. Είναι ενδεικτικό ότι κάτοικος του Βόλου θα πρέπει να περιμένει έως και ενάμιση μήνα για μια οφθαλμολογική εξέταση από ιδιώτη, συμβεβλημένο γιατρό. Σε μη συμβεβλημένο δεν απευθύνονται, αφού θα πρέπει να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με επικεφαλής τον κοσμήτορα - καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και ο σημαντικός περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν περιορίσει την ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας κατά τουλάχιστον 12%. Όμως από άλλα εμπειρικά δεδομένα εκτιμάται ότι η μείωση προσέλευσης στις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει προσεγγίσει το 30% και αναμένεται να υπερβεί το 50% στην προσεχή περίοδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόληψη περνά σε δεύτερη μοίρα με βασική αιτία την οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για φαρμακευτικές συνταγές οι ασφαλισμένοι απευθύνονται σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, προκαλώντας το αδιαχώρητο σε ένα ούτως ή άλλως καταπονημένο σύστημα υγείας. «Τα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι πολυϊατρεία, έχουν όμως μετατραπεί σε τέτοια. Έρχονται δεκάδες ασφαλισμένοι για να τους γράψουμε φάρμακα και δεν προλαβαίνουμε να τους εξυπηρετήσουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λιβαδάς, ουρολόγος στο Σισμανόγλειο.
Μείζον πρόβλημα όμως αποτελούν και οι νεο-ανασφάλιστοι, οι οποίοι πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα. Οι πολίτες αυτοί, μην έχοντας ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφήνουν την υγεία τους στην τύχη της και όταν πλέον απευθύνονται σε γιατρό οι ασθένειές τους είναι πολλές φορές σε προχωρημένη κατάσταση.
«Πρόσφατα εξέτασα ασθενή που πάσχει από καρκίνο. Η γυναίκα είχε απευθυνθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο και εκείνοι με τη σειρά τους επικοινώνησαν μαζί μου. Απαγορεύεται όμως να της δώσω φάρμακα, κι ας είναι άνθρωποι άρρωστοι. Αυτός δεν είναι πολιτισμός. Έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη…», περιγράφει ο Κώστας Λιβαδάς από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Πρόσφατα, γιατροί νοσοκομείου της Αθήνας, παίζοντας κρυφτό με τη διοίκηση, έκαναν εισαγωγή ανασφάλιστου ασθενούς που έπασχε από λευχαιμία. Στον Ευαγγελισμό, πάλι, ασφαλισμένος ασθενής, μην μπορώντας να πληρώσει από την τσέπη του τον πλήρη πηκτολογικό έλεγχο κόστους 500 ευρώ, αφού το Ταμείο δεν τον καλύπτει, παρακάλεσε και τελικά του έκαναν… εικονική εισαγωγή!
Ανοίγουν κάθε Τετάρτη για άπορους και ανασφάλιστους
Εισιτήριο 25 ευρώ για κάθε ασθενή που πρόκειται να
νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ. Το μέτρο αυτό, που
θα ισχύσει από το 2014, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γιατρών. Στο
πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προανήγγειλε
άνοιγμα των νοσοκομείων, κάθε Τετάρτη, για άπορους και ανασφάλιστους τις
επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: Τα Νέα