Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στα ίχνη του Π.Δ. 67/2000

19/11/2007
Τι υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και πού βρίσκεται η αλήθεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



του Βασίλη Βενιζέλου

Τι υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και πού βρίσκεται η αλήθεια

Διιστάµενες είναι απόψεις γιατρών και φαρµακοποιών για το περιεχόµενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγµατος µε θέµα «Τροποποίηση ορισµένων διατάξεων του Π.Δ. 67/2000: καθορισµός υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισµών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρµακοποιών και επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων».
Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται αυτή τη στιγµή το σχέδιο του Π.Δ. που τροποποιεί το 67/2000, καθώς το Συµβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε το σχέδιο την Τετάρτη 26 Σεπτεµβρίου στους υπουργούς Υγείας Δηµ. Αβραµόπουλο και Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα, προκειµένου να υπογραφεί εκ νέου λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.Το σχέδιο επρόκειτο να υπογραφεί εκ νέου από τους δύο υπουργούς τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, αλλά τα ίχνη του αγνοούνται...
Το σχέδιο έχει δεχθεί οξύτατη κριτική από τους γιατρούς, εξαιτίας των ποινών που προβλέπει για τις περιπτώσεις της λανθασµένης συνταγογράφησης, ενώ οι φαρµακοποιοί ζήτησαν από την πρώτη στιγµή να προωθηθεί ως έχει το συγκεκριµένο σχέδιο Π.Δ., αφού θεωρούν ότι η ευθύνη για τη συνταγογράφηση πρέπει να βαρύνει εκείνους οι οποίοι γράφουν τις συνταγές. Για το σκοπό αυτό, η Ένωση Ιατρών Νοσοκοµείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) είχε πραγµατοποιήσει προεκλογικά παράσταση διαµαρτυρίας στον υπουργό Απασχόλησης.

Τι προβλέπει το σχέδιο Π.Δ. για τους γιατρούς

Σύµφωνα µε το σχέδιο Π.Δ. που δόθηκε στους εµπλεκόµενους φορείς, «οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννοµη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγµατος», ενώ «οι θεράποντες ιατροί, σύµφωνα µε τον κανονισµό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισµών, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισµένους τους, υποχρεούνται να συµµορφώνονται µε τις διατάξεις του παρόντος διατάγµατος, ειδικά όσον αφορά την υποχρέωση ορθής συνταγογράφησης, τις διατάξεις της νοµοθεσίας και των οδηγιών των αρµοδίων υπουργείων περί του τρόπου, χρόνου και των όρων παροχής ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και να τηρούν τους όρους των συµβάσεών τους».
Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριµένες διοικητικές κυρώσεις, πέρα από τις ενδεχόµενες ποινικές, για τους γιατρούς οι οποίοι παραβαίνουν τις διατάξεις για την ορθή συνταγογράφηση.

ΟΕΝΓΕ: «Θα απέχουµε της συνταγογράφησης»

Αποκλειστικά αρµόδιος για την ορθή διεκπεραίωση των συνταγών και, κατ’ επέκταση, για τον έλεγχο της ορθής συνταγογράφησης πρέπει να είναι ο ελεγκτής γιατρός και ο φαρµακοποιός, σύµφωνα µε όσα δηλώνει στο «Φ.Κ.» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο Στ. Τσούκαλος προειδοποιεί: «εάν προωθηθεί το σχέδιο Π.Δ. ως έχει, εµείς θα απέχουµε της συνταγογράφησης» και υποστηρίζει: «δεν είναι δυνατό να αποδεχθούµε ποινές στους γιατρούς, τη στιγµή που είναι αδύνατο να θυµούνται τις ειδικές ρυθµίσεις του κάθε ταµείου για τη συνταγογράφηση. Δεν µπορεί οι γιατροί να παίζουν το ρόλο του ελεγκτή γιατρού».

ΠΙΣ: «Είµαστε αντίθετοι, να βελτιωθεί»

Όχι την απόσυρση, αλλά τη βελτίωση του Π.Δ. που τροποποιεί το 67/2000 ζητεί από τη µεριά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σύµφωνα µε όσα δηλώνει στον «Φ.Κ.» ο Παν. Κοντολέων, µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ο Παν. Κοντολέων υποστηρίζει ότι: «είναι λάθος να επιβάλλονται ποινές στους συνταγογράφους γιατρούς, εάν δεν έχει υπάρξει προηγουµένως ενηµέρωση στα νοσοκοµεία για τα δικαιώµατα των ασθενών και για όλες τις ειδικές ρυθµίσεις που ισχύουν στα διάφορα ταµεία». Ο ίδιος τονίζει: «υπεύθυνος για τον έλεγχο της χορήγησης των φαρµάκων πρέπει να είναι ο φαρµακοποιός και ο ελεγκτής γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Ο Παν. Κοντολέων υπογραµµίζει επίσης: «ζητάµε ενιαία δικαιώµατα συνταγογράφησης για να πάψει το αλαλούµ που ισχύει στο καθεστώς του ΙΚΑ, για παράδειγµα, αλαλούµ που ευνοεί την κατευθυνόµενη συνταγογράφηση των γιατρών του συγκεκριµένου Ιδρύµατος» και σηµειώνει: «οι ίδιες ενστάσεις ισχύουν και για τους ελευθερο-επαγγελµατίες γιατρούς», ενώ προσθέτει: «θεωρούµε ακόµη λάθος το γεγονός ότι απαγορεύεται η συνταγογράφηση από τους ειδικευόµενους γιατρούς».

ΦΣΑ: «Να προωθηθεί ως έχει»

Πλήρως αντίθετη είναι η άποψη που εκφράζει στο «Φ.Κ.» ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ). Ο Κ. Λουράντος ζητεί: «να προωθηθεί ως έχει το σχέδιο Π.Δ. για τις συνταγές», ενώ σηµειώνει: «δε µας έχουν δείξει ποιο σχέδιο Π.Δ. στέλνουν στο ΣτΕ!» Ο πρόεδρος του ΦΣΑ σηµειώνει ακόµη: «µε το Π.Δ. 67/2000 ευθύνεται πάντα ο φαρµακοποιός, ακόµη και αν πρόκειται για λάθος του γιατρού. Όµως αυτός που βάζει την υπογραφή του πρέπει να είναι και ο υπεύθυνος για την ορθότητα της συνταγής. Αυτός που βάζει την υπογραφή του έχει την ευθύνη για κάθε πράξη».
Τέλος, ο Κ. Λουράντος δηλώνει ανήσυχος: «πολλά έχουµε συµφωνήσει µε τους αρµοδίους και δεν προωθήθηκαν τελικά όπως είχαµε συµφωνήσει», ενώ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις αιτιάσεις των γιατρών. «Ο γιατρός που συνταγογραφεί παίρνει την αµοιβή του για την επίσκεψη σε κάθε περίπτωση. Αν η συνταγή είναι λάθος αλλά εκτελεστεί από το φαρµακοποιό, ο τελευταίος δε θα πληρωθεί, γιατί η συνταγή θα απορριφθεί από τον έλεγχο. Είναι δίκαιο αυτό; Ο γιατρός παίρνει την αµοιβή του και ο φαρµακοποιός δεν πληρώνεται». Τέλος, ο Κ. Λουράντος προειδοποιεί: «θα σταµατήσουµε να εκτελούµε συνταγές των ταµείων, εάν το σχέδιο Π.Δ. δεν προωθηθεί όπως το συµφωνήσαµε».

ΠΦΣ: «Αποτελεί βελτίωση του Π.Δ. 67/2000»

«Είναι µακράν κάθε άλλης συζητήσεως να γίνει επιτέλους και στη χώρα µας αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσµο, δηλαδή να έχει ο γιατρός την ευθύνη για την υπογραφή του. Δεν καταλαβαίνω τις αιτιάσεις των γιατρών». Αυτό δηλώνει στο «Φ.Κ.» ο γενικός γραµµατέας του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Δηµ. Καραγεωργίου και υπογραµµίζει: «το νέο Π.Δ., που µειώνει τη γραφειοκρατία και ενιαιοποιεί εν πολλοίς τα κριτήρια της συνταγογράφησης για όλα τα ταµεία, αποτελεί βελτίωση του Π.Δ. 67/2000 και τώρα οι γιατροί δεν µπορούν να αντιδρούν». Ο Δηµ. Καραγεωργίου µάς αναφέρει ακόµη: «δε θέλω να αντιδικήσω µε τους γιατρούς, αλλά αναζητούν και τώρα τρόπους για να υπεκφύγουν των ευθυνών τους», ενώ επισηµαίνει: «σηµείο εκκίνησης για το νέο Π.Δ. είναι ο εξορθολογισµός των δαπανών. Εξορθολογισµός δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς την υπευθυνότητα των γιατρών».

Τι λένε οι εργαζόµενοι στα ταµεία

Επιφυλακτικός εµφανίζεται µε δηλώσεις του στο «Φ.Κ.» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία Γ. Κουτρουµάνης, ο οποίος υπογραµµίζει: «πρόκειται για ρυθµίσεις οι οποίες ποτέ δεν εφαρµόζονται και δεν ελέγχεται η εφαρµογή τους. Ούτε το Π.Δ. 67/2000 εφαρµόσθηκε ποτέ στην πράξη. Το µόνο που προκαλούν τέτοιες ρυθµίσεις είναι µία ατελείωτη γραφειοκρατία που δεν οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσµα». Ο Γ. Κουτρουµάνης µάς εξηγεί: «µόνη λύση είναι η µηχανοργάνωση του συστήµατος και η σύµπραξη των ασφαλιστικών ταµείων στον έλεγχο και στη συνταγογράφηση, στην αγορά και στην παροχή υπηρεσιών. Μόνο αυτά τα δύο µέτρα είναι η βάση για την εξοικονόµηση πόρων, την καλύτερη αξιοποίησή τους και τη βελτίωση των παρεχοµένων υγειονοµικών υπηρεσιών».

Γιατί δηµιουργείται το πρόβληµα

Το πρόβληµα που δηµιουργεί στους φαρµακοποιούς η εφαρµογή των διατάξεων του προεδρικού διατάγµατος 67/2000 οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί πλέον η θεώρηση των συνταγών, η οποία είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει πιθανά σφάλµατα στη συνταγογράφηση πριν φθάσει ο ασφαλισµένος ασθενής στον φαρµακοποιό και πριν την εκτέλεση της συνταγής.
Με την κατάργηση της θεώρησης των συνταγών, οι ελεγκτές γιατροί των ασφαλιστικών ταµείων ελέγχουν την ορθότητα των συνταγών αφού ο φαρµακοποιός τις εκτελέσει και τις προσκοµίσει για αποζηµίωση στα ασφαλιστικά ταµεία. Έτσι, λανθασµένες συνταγές απορρίπτονται και δεν καταβάλλεται το αντίτιµό τους µετά την εκτέλεσή τους στο φαρµακοποιό, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται σοβαρή οικονοµική ζηµία για τον ίδιο τον φαρµακοποιό.

Λύση η µηχανοργάνωση, βήµα το νέο Π.Δ.

Είναι σαφές ότι η άποψη που εκφράζει ο Γ. Κουτρουµάνης στο «Φ.Κ.» για τη µηχανοργάνωση του όλου συστήµατος είναι η µόνη οριστικά αποτελεσµατική. Όµως, η µηχανοργάνωση δεν προχωρά ούτε µε ρυθµούς χελώνας... Το κενό που δηµιουργείται στο σύστηµα είναι άδικο να το χρεώνεται ο φαρµακοποιός, όταν ο γιατρός είναι εκείνος ο οποίος παράγει λανθασµένες συνταγές. Μέχρι να εφαρµοσθεί η µηχανοργάνωση του συστήµατος, το προωθούµενο σχέδιο Π.Δ., εάν είναι τελικά αυτό που έχει δοθεί στους εµπλεκόµενους φορείς, αποτελεί ένα βήµα στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης και του εξορθολογισµού των φαρµακευτικών δαπανών και θα µπορούσε να θέσει τους συνταγογράφους γιατρούς ενώπιον των ευθυνών τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
ΦΣΘ: Διαθέσαμε τουλάχιστον 130.000 self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση
Αύξηση 68% κατέγραψαν οι πωλήσεις των e-φαρμακείων την Black Friday
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ePharmacy audit της IQVIA Ελλάδος