Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στα χαρτιά ο νόμος για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

1/4/2008
Τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απόφαση ως προς την κάλυψη του εμβολίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν –προς το παρόν τουλάχιστον– οι ασφαλισμένες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών στη χώρα μας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έχουν ήδη περάσει δύο μήνες μετά την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης για δωρεάν χορήγησή του από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόθεση για δωρεάν χορήγησή του ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2007.

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα από τα ταμεία για την ενσωμάτωση και ένταξη του εμβολίου στις παροχές προς τους ασφαλισμένους τους.

Αν και η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στα ταμεία –σύμφωνα με την οποία προβλέπεται δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε κορίτσια από 12-15 ετών και σε νεαρές γυναίκες από 15-26–, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ δεν έχουν λάβει καμία απόφαση ως προς την κάλυψη του εμβολίου, αφήνοντας μετέωρο το 65% των ασφαλισμένων γυναικών, δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο κορίτσια ηλικίας από 12-26 ετών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προστατευτούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι, καθώς δεν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα, καμία από τις ασφαλισμένες στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δε γνωρίζει πότε θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, καθυστερήσεις ως προς τις ηλικίες που θα καλύπτουν και τα ποσοστά συμμετοχής εμφανίζουν και άλλα ταμεία (τόσο το ΤΣΑΥ, όσο και το ΤΥΠΕΤ αλλά και το ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος, στα οποία επίσης δεν είναι ορατό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης).

Τα προβλήματα όμως δε λείπουν και στις περιπτώσεις των ταμείων που έχουν ήδη προχωρήσει στην αποζημίωση. Δύο τουλάχιστον εξ αυτών, ΟΠΑΔ και Ταμείο των Δημοσιογράφων, για τη χορήγηση του εμβολίου από μια ηλικία και πάνω (18 και 16-25 αντίστοιχα) φαίνεται να απαιτούν από τις ασφαλισμένες τους γνωμάτευση και από γυναικολόγο. Ειδικότερα ο ΟΠΑΔ, με απόφασή του στις 14 Φεβρουαρίου, αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου χωρίς συμμετοχή για όλες τις ηλικίες 12 -26 χρόνων. Έθεσε όμως μια σημαντική προϋπόθεση για τις γυναίκες άνω των 18, οι οποίες για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο απαιτείται να καταθέτουν και γνωμάτευση του γιατρού τους ότι δεν έχουν προσβληθεί από όλα τα στελέχη του ιού.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΠΑΔ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους ειδικούς και τις ενδιαφερόμενες, γιατί κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα και δεν απαιτείται από τις ενδείξεις του εμβολίου. Σε παγκόσμια κλίμακα είναι αποδεκτό ότι –αν και το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί– εντούτοις η χρήση του συνιστάται και για αυτές τις ομάδες.

Θέτοντας ο ΟΠΑΔ αυτή την παράμετρο, στην ουσία προσθέτει στις ενδιαφερόμενες ένα σημαντικό κόστος αναιρώντας την έννοια του «δωρεάν εμβολίου», αφού η κολποσκόπηση που απαιτεί να προσκομίζουν οι άνω των 18 ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 200-300 €. Αντίστοιχη γνωμάτευση γιατρού γυναικολόγου και 25% συμμετοχή απαιτεί και το ταμείο των δημοσιογράφων για τις γυναίκες ηλικίας 16-26.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει 270.000 γυναίκες κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 45 ετών. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με τη νόσο 1.200 γυναίκες κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι ετησίως 500 Ελληνίδες χάνουν τη μάχη με το θάνατο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει όταν η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γίνει εμμένουσα και εξελιχθεί σε καρκίνο. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον κίνδυνο εξέλιξής της σε εμμένουσα να γίνεται μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η ηλικία.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενδείκνυται για την πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται αιτιολογικά με τους τύπους 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το δοσολογικό του σχήμα περιλαμβάνει τρεις χορηγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τους μήνες 0, 1 και 6 με ενδομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token