Εκδόθηκε στις 5-8-2010 η με αριθμό 7/2010 Αγορανομική Διάταξη, που θα έχει ισχύ με την έκδοση του επόμενου Δελτίου Τιμών και αφορά φαρμακευτικά προϊόντα του Ν.3816/2010 (φάρμακα υψηλού κόστους).
Με τη νέα Αγορανομική Διάταξη καθορίζονται ποσοστά κέρδους 2,5% για τις φαρμακαποθήκες (υπολογίζεται επί της νοσοκομειακής τιμής) και 18% για τα φαρμακεία (υπολογίζεται επί του συνόλου νοσοκομειακής τιμής και κέρδους φαρμακαποθήκης).
Οι λιανικές τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.3816/2010, που θα προκύψουν σύμφωνα με την αριθ. 7/2010 Αγορανομική Διάταξη, θα είναι μειωμένες κατά 10,41% από αυτές που υπήρχαν με βάση την προηγούμενη Α.Δ.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί και θα ισχύσει ταυτόχρονα με το σχετικό Δελτίο Τιμών, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα και από τα φαρμακεία και να μην απευθύνονται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Αγορανομικής Διάταξης
Από τη μεριά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) εξέφρασε (ήδη από τις 30/7) την αντίθεσή του σε μια τέτοια Αγορανομική Διάταξη που άρει το σταθερό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων. Συγκεκριμένα με επιστολή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας ο Π.Φ.Σ. σημείωνε τα εξής:
«Θεωρείται πολύ πιθανό ότι τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα εκδώσει Αγορανομική διάταξη με την οποία θα καθορίζονται νέες χαμηλότερες τιμές στη διάθεση των 89 “νοσοκομειακών” φαρμάκων, με περιορισμό κατά το ήμισυ του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου (Λιανική Τιμή = Νοσοκομειακή Τιμή + 18% + Φ.Π.Α.).
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας να ακυρώσουν στην πράξη την Αγορανομική Διάταξη (εφόσον εκδοθεί).
Υπενθυμίζουμε ότι η διάθεση των φαρμάκων αυτών (και όλων των φαρμάκων που πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν) με μειωμένο ποσοστό κέρδους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του θεσμοθετημένου και επί χρόνια ισχύοντος σταθερού ποσοστού κέρδους, οδηγώντας το φάρμακο σε πώληση όπου ΌΛΟ το κέρδος θα επιστρέφει στο κράτος ως φόρος εισοδήματος. Και μάλιστα σε μια εποχή που οι καθυστερήσεις των πληρωμών των Ασφαλιστικών Ταμείων οδηγούν σε αδυναμία καταβολής και του Φόρου Εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Η θέση – πρόταση του Π.Φ.Σ. που υπέβαλλε στην Κυβέρνηση περιλαμβάνει:
1. Διάθεση από τα φαρμακεία των περίπου 30 φαρμάκων που χορηγούνται σε περιπατητικούς ασθενείς με το ίδιο ποσοστό κέρδους που ισχύει για όλα τα φάρμακα.
2. Έκδοση απόφασης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με καθιέρωση ανωτάτου πλαφόν χορήγησης των φαρμάκων αυτών ανά Ασφαλιστικό Ταμείο π.χ. 3 νοσοκομειακά φάρμακα ανά φαρμακείο, ανά ταμείο κάθε μήνα».