Πρόσφατα, η φαρμακευτική εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ πραγματοποίησε ένα νέο άνοιγμα στην αγορά, ενσωματώνοντας στο χαρτοφυλάκιό της τα ελβετικά καλλυντικά Galderma, με στόχο να αρχίσει να επεκτείνεται και στον κλάδο της Δερματολογίας.
Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, Σπύρος Φιλιώτης, στη συνέντευξη που ακολουθεί στο «Φαρμακευτικό Κόσμο», αναλύει διεξοδικά αυτό το άνοιγμα και επιπλέον τοποθετείται για το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη θέση της Φαρμασέρβ - Λίλλυ σε αυτό.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Galderma (μέλος του ομίλου Nestlé), με στόχο να αρχίσει να επεκτείνεται και στον κλάδο της Δερματολογίας. Τι σας ώθησε σε αυτήν την επιχειρηματική επιλογή;
Είναι πολλοί οι λόγοι που μας ώθησαν στη συγκεκριμένη συνεργασία. Η επιχειρηματική επιλογή της Galderma ή αλλιώς Nestlé Skin Health είναι η εξέλιξη της επιτυχημένης συνεργασίας μας με τη Nestlé Health Science.
Ένας άλλος λόγος είναι και το ενδιαφέρον μας να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη σχέση με το χώρο της Δερματολογίας, καθώς σύντομα θα προστεθεί στην οικογένειά μας ένα καινούργιο φάρμακο της Lilly για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.
Δεν σας κρύβω ότι λόγω των πολιτικών συνθηκών και των μνημονιακών μέτρων, όπως είναι τα rebate και το clawback, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου η εταιρεία ψάχνει ευκαιρίες και σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται. Ωστόσο, το σημαντικότερο που προσφέρει η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι τα ίδια τα φάρμακα. Το φάρμακο ήταν, είναι και θα είναι η πιο σημαντική δουλειά που κάνουμε.
Ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέξατε τα συγκεκριμένα καλλυντικά προϊόντα;
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δερμοκαλλυντικά Nestlé Skin Health προτείνονται από γνωστούς δερματολόγους.
Πάντα προσβλέπουμε, μέσα από τις συνεργασίες μας, να διαθέτουμε στους πολίτες της χώρας μας αξιόπιστα, ποιοτικά, εύχρηστα και καινοτόμα προϊόντα. Η Nestlé Skin Health είναι ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη επιστημονικά καθορισμένων και ιατρικά αποδεδειγμένων λύσεων για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια και διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μιας σειράς δερματολογικών καταστάσεων, όπως:
● φαρμακευτικά αντηλιακά (Actinica) ● ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής (Clobex) ● περιποίηση δέρματος – ατοπική δερματίτιδα – ακνεϊκό δέρμα (Cetaphil) ● σκευάσματα κατά της ονυχομυκητίασης (Loceryl) καθώς και φάρμακα για:
● ακμή ● ακτινική κεράτωση ● ροδόχρους ακμή και τέλος ενέσιμα αισθητικά προϊόντα υαλουρονικού οξέος (Restylane).
Σε χώρες του εξωτερικού, διάσημες ηθοποιοί και παρουσιάστριες τα χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. Είναι, θεωρείτε, θέμα μάρκετινγκ ή υπερέχουν πράγματι σε σχέση με τα υπόλοιπα δερμοκαλλυντικά;
Η προώθηση προϊόντων, μέσα από οργανωμένες ενέργειες, σίγουρα συντελεί και βοηθά ένα προϊόν να γίνει γνωστό στον καταναλωτή. Ωστόσο, ένα προϊόν θα παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών κυρίως λόγω ποιότητας, αξιοπιστίας, καινοτομίας και αποτελέσματος.
Τα προϊόντα της Nestlé Skin Health προτείνονται από γνωστούς δερματολόγους, όπως τον Dr. Harold Lancer, του οποίου το πελατολόγιο αποτελείται από διάσημους αστέρες του Hollywood (π.χ. Kim Kardashian και Victoria Beckham). Ο ίδιος συνιστά το Cetaphil για καθημερινή περιποίηση. Ο λόγος είναι γιατί αφαιρεί τους ρύπους απαλά χωρίς να απομακρύνει τα φυσικά έλαια του προσώπου και παράλληλα ενυδατώνει. Με μια απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλά σχετικά δημοσιεύματα.
Τα καλλυντικά Galderma θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ή θα τα προωθήσετε και από άλλα κανάλια διανομής;
Όλα τα προϊόντα Galderma διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, εκτός από τα ενέσιμα υαλουρονικού οξέος που διατίθενται και μέσω ιατρών που τα χρησιμοποιούν.
Θεωρείτε τον Έλληνα φαρμακοποιό ικανό σύμβουλο υγείας ή χρειάζεται στήριξη με επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις;
Ο ρόλος του φαρμακοποιού, όσο περνούν τα χρόνια, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Οι αυξημένες απαιτήσεις δημιουργούν μεγαλύτερες υποχρεώσεις, όπως εξειδικευμένες γνώσεις επιστημονικές και επιχειρηματικές, στις οποίες ο φαρμακοποιός καλείται να ανταποκριθεί.
Εμείς η φαρμακοβιομηχανία πάντα είμαστε στο πλευρό του ελληνικού φαρμακείου και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε.
Αυτή η επιχειρηματική απόφαση έρχεται ένα χρόνο μετά τη συνεργασία σας με τη Nestlé Health Science και τη διάθεση στην Ελλάδα του συμπληρώματος διατροφής Meritene®. Να υποθέσει κανείς ότι τα έσοδα από τα αποζημιούμενα φάρμακα δεν επαρκούν πλέον για μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, όπως η δική σας;
Ο σκοπός της φαρμακοβιομηχανίας είναι η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση εργαλείων για το σύστημα υγείας. Η κερδοφορία είναι σημαντική και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη της όποιας επιχείρησης. Με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα, το clawback για τη εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα αυξηθεί ξανά φέτος. Η συνολική συνεισφορά της βιομηχανίας ανεβαίνει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς κοντά στο 50% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης!
Πολλές εταιρείες αδυνατούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά. Η φαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους, για την πρόληψη, για ανελαστικές θεραπείες αλλά και για τις αυξημένες ροές των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται και καλύπτεται αποκλειστικά από τη φαρμακοβιομηχανία.
Η εταιρεία μας ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό της σκευάσματα, όπως αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας, που δεν αποζημιώνονται από το κράτος και άρα δεν επιβαρύνονται με rebate και clawback. Τέτοια προϊόντα δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου.
Βέβαια, όπως είπα και στην αρχή, το φάρμακο ήταν, είναι και θα είναι το πιο σημαντικό για εμάς.
Πώς βλέπετε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μνημονίων;
Ο επιχειρηματίας οφείλει να είναι αισιόδοξο πλάσμα, αλλιώς δεν θα συνέχιζε την προσπάθεια. Στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρατηρούσαμε τα πράγματα να χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο και πραγματικά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πού θα φτάσουμε.
Την τελευταία διετία όμως (2017-2018) παρατηρείται πράγματι μια σταθεροποίηση της αγοράς γενικότερα, και λέω γενικότερα διότι ο χώρος του φαρμάκου ακόμα πλήττεται από τα rebate & clawback. Αυτό μας δίνει θάρρος πως τα χειρότερα έχουν περάσει… Μένει να δούμε αν αυτό που λέω θα γίνει αλήθεια.
Από πού θα μπορούσε να έρθει η ανάπτυξη; Οι κλινικές μελέτες θα έδιναν μια τέτοια προοπτική;
Οι υγιείς, δραστήριοι και παραγωγικοί πολίτες της χώρας είναι αυτοί που δημιουργούν ανάπτυξη. Το φάρμακο είναι το βασικό εργαλείο του συστήματος υγείας για την περίθαλψη των πολιτών και η κλινική έρευνα είναι αναπόσπαστο μέρος στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.
Η κλινική έρευνα αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους αξίας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για την Ελλάδα. Αποτελεί βασική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας, βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου τεκμηριωμένα και μια από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις, με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας.
Σήμερα, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στη χώρα μας, παρά τις πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα, συνδέεται με την εισροή σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που αγγίζουν τα 100 εκ.€ ετησίως.
Όταν αναλογιστούμε ότι η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει περίπου 35 δισ.€ ετησίως για κλινική έρευνα στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι η κλινική έρευνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη.
Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι
μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αρνούμενοι να εργαστούν και να δημιουργήσουν σε
ένα περιβάλλον τόσο εχθρικό για την επιχειρηματικότητα, όπως αυτό που κυριαρχεί
στην Ελλάδα. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να φύγετε;
Πράγματι το περιβάλλον για έναν επιχειρηματία και όχι μόνο είναι δύσκολο στην Ελλάδα, κυρίως για γραφειοκρατικούς και φορολογικούς λόγους. Ωστόσο δεν θα έφευγα εύκολα από την πατρίδα μου. Θα κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνω!
Ο Σπύρος Φιλιώτης έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Κατέχει τις θέσεις του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Φαρμασέρβ-Λίλλυ ΑΕΒΕ, του αναπληρωτή αντιπροέδρου Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τεχνολογιών Υγείας του Ελληνικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καθώς επίσης του Ταμία και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στο Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας (PIF). Έχει κερδίσει πολύτιμη εμπειρία τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας θέσεις κλειδιά της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly and Company στην Ινδιανάπολη των Η.Π.Α., αλλά και στην Ισπανία και τη Δανία. |
Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος, τεύχος #169