Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σπάνε ρεκόρ οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί και τα colon test στα φαρμακεία

24/10/2024 11:51:16 μμ
150 χιλιάδες εμβολιασμοί και 130 χιλιάδες τεστ ο μέχρι σήμερα απολογισμός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία της Επικράτειας, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς. Όσον αφορά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50-69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.


Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Προέδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε σήμερα ο Σύλλογος με θέμα: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου», αναφέροντας πως ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται.Τον λόγο πήρε εν συνεχεία, ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές ΠΦΥ, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την ΠΦΥ.


 

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή -απειλητική για τη ζωή- νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες, στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. 


Ο Δρ Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην Ευρώπη, ήδη σε πάνω από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό. Οι ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτήν τη διαδικασία είναι καθοριστικός».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα «περάσει» από τα ελληνικά φαρμακεία;






Σχετικά άρθρα

e-ΕΦΚΑ: Νέες υπηρεσίες πληρωμών για εργοδότες και οφειλέτες
Επιτρέπουν την άμεση έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας
ΤΕΑΥΦΕ: Εγκρίθηκαν οι Αναλογιστικές Μελέτες της περιόδου 2018-2021
Mια σημαντική εξέλιξη που ήρθε μετά από οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες
Νέα δράση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους πολίτες
Θα «περάσει» από τα ελληνικά φαρμακεία;
ΦΣΑ: Ενημέρωση για τον πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης
«Μην περιμένετε τελευταία στιγμή» είναι η σύσταση του Συλλόγου στα μέλη του