Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


''Σοφία Τζιτζίκου, το πρόσωπο της Ελλάδας της αλληλεγγύης'', ο τίτλος του αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας La Croix

11/3/2015 1:00:36 μμ
Αφιέρωμα στην Ελληνίδα φαρμακοποιό και εθελόντρια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Μαρί Βερντιέ συστήνει τη Σοφία Τζιτζίκου στους αναγνώστες της ως εξής: φαρμακοποιός και ακτιβίστρια, η αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της UNICEF που έγινε εθελόντρια στο ΚΙΦΑ (Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας)».




Η Γαλλίδα απεσταλμένη στην Αθήνα σχολιάζει ότι βρήκε την 58χρονη εθελόντρια μέσα σε ένα βουνό από κούτες γεμάτες φάρμακα τις οποίες ταξινομούσε η Τζιτζίκου. «Δεχόμαστε όλες τις δωρεές, αλλά φυσικά ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης» λέει στη Βερντιέ η Τζιτζίκου.

Όπως πληροφορεί το γαλλικό αναγνωστικό κοινό η Βερντιέ, το ΚΙΦΑ είναι «μία από τις πολυάριθμες αυτόνομες κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεφύτρωσαν μέσα στα ερείπια του ελληνικού συστήματος υγείας προκειμένου να μοιράζουν δωρεάν φάρμακα στα εκατομμύρια των Ελλήνων που στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».

«Και να φανταστείτε ότι πάντα απεχθανόμουν τα φάρμακα!» σχολιάζει με μία ελαφρά δόση ειρωνείας η 58χρονη Τζιτζίκου, για να διευκρινίσει αμέσως μετά: «Αλλά εδώ είναι διαφορετικά, αισθάνομαι καλά, αισθάνομαι χρήσιμη».

Η ίδια εγγονή και κόρη φαρμακοποιών, εγκατέλειψε τα όνειρα για σπουδές στην Αρχιτεκτονική ή την Αρχαιολογία και ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, κληρονομώντας το φαρμακείο, αναφέρει η δημοσιογράφος της «La Croix». Σήμερα, το φαρμακείο πέρασε στον γιο της Τζιτζίκου η οποία δηλώνει ανακουφισμένη που το εγκατέλειψε και περισσότερο ανακουφισμένη που ο γιος της έχει πάθος με τη φυτοθεραπεία και αγαπά τη δουλειά.

Βγήκε στη σύνταξη επειδή δεν μπορούσε να τη συντηρήσει το φαρμακείο


Η ίδια στα 58 της επωφελήθηκε των ασφαλιστικών διατάξεων για να πάρει πρόωρη σύνταξη, προκειμένου να κληροδοτήσει στον γιο της την επιχείρηση ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης τριών ετών. Ο λόγος που το έκανε αυτό, αναφέρει η Βερντιέ, είναι πως το φαρμακείο δεν μπορούσε να συντηρήσει δύο εργαζόμενους, την Τζιτζίκου και τον γιο της, καθώς τα έσοδα έχουν πέσει στο -40% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ετσι, η ίδια αποσύρθηκε από την επιχείρηση και σχολίασε στη γαλλική εφημερίδα για τη γενιά του γιου της: «Είναι πάρα πολλοί οι φίλοι και οι συνεργάτες του που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

Οι ασθενείς στην Ελλάδα πλέον είναι ανίκανοι να πληρώσουν τα φάρμακά τους τα οποία πλέον σπανίζουν στα ράφια των φαρμακείων, σχολιάζει η δημοσιογράφος της «La Croix», ενώ η Σοφία Τζιτζίκου σπεύδει να την ενημερώσει πως το -40% του δικού της τζίρου δεν είναι τίποτα μπροστά στις μειώσεις που έχουν δει άλλοι συνάδελφοί της. «Για πολλούς φαρμακοποιούς, η πτώση ήταν ακόμη πιο δυνατή. Πέντε από τους φίλους μου (φαρμακοποιούς) έκλεισαν την επιχείρησή τους». «Ξέρετε, όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, πάει να πει ότι ήδη παραιτηθεί σχεδόν από τα πάντα» προσθέτει με θλίψη.

Αποδεκατισμένη η μεσαία τάξη


Η Γαλλίδα δημοσιογράφος συνεχίζει τον διάλογό της με την Ελληνίδα ακτιβίστρια για την κρίση που χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά και στην ουσία αποδεκάτισε τη μεσαία τάξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την απεσταλμένη της «La Croix» στην Αθήνα, η πολυκατοικία των 22 διαμερισμάτων όπου στεγάζεται το φαρμακείο της οικογένειας Τζιτζίκου. Εξ αιτίας της κρίσης, σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και πολλές άλλες πολυκατοικίες. «Η μεσαία τάξη έχει αποδεκατιστεί. Τώρα πια υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί» λέει η 58χρονη φαρμακοποιός.

Πρόκειται για νεόπτωχους, διευκρινίζει η Βερντιέ, ανέργους όλων των επαγγελμάτων, εμπόρους ή μικροεπιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους ή μετανάστες που συρρέουν κατά εκατοντάδες στο ΚΙΦΑ, κοντά στην Ομόνοια, που άκουσαν για την ύπαρξή του από στόμα σε στόμα ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει


«Η Σοφία Τζιτζίκου συνομιλεί με όλους τους ασθενείς, τους συμβουλεύει, ψάχνει για λύσεις, προσαρμόζει τη δοσολογία (των φαρμάκων)» αναφέρεται στο αφιέρωμα της «La Croix».

Κατά την Τζιτζίκου πλέον, είναι ανησυχητικά τα ποσοστά ελλείψεων στις ενέσεις ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη. «Καμιά δεκαριά κουτιά (με ενέσεις ινσουλίνης) που είχαμε, έφυγαν μέσα σε ένα απόγευμα. Αν δεν έχουμε νέες παραλαβές, θα έχουμε πρόβλημα για αυτή την εβδομάδα» δηλώνει.

Τα δημόσια νοσοκομεία μας στέλνουν ασθενείς επειδή αυτά δεν έχουν φάρμακα!


«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει. 650.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει μήνα με το μήνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να ξαναδώσει πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν τίποτα για να τους θεραπεύσουν. Από αυτόν τον χειμώνα, (τα νοσοκομεία) στέλνουν σε εμάς ασθενείς διότι πλέον δεν έχουν φάρμακα!» δηλώνει με αγανάκτηση η Ελληνίδα ακτιβίστρια.

Εμπνευσή της: η γυναικεία χειραφέτηση


Λίγο μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1975, η Τζιτζίκου ήταν 18 ετών, τότε, όπως αναφέρει Βερντιέ στην αφήγησή της στη «La Croix», πλημμυρισμένη από απογοήτευση, αφού πέρασε τα νεανικά της χρόνια ανίκανη να διαμαρτυρηθεί για την αδικία, αποφασίζει να «ορμήσει» στο γυναικείο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την αντισύλληψη.

«Ανίκανη να ξεφύγει από το πεπρωμένο της φαρμακοποιού, μετατρέπει το οικογενειακό φαρμακείο σε ένα κέντρο ενημέρωσης των γυναικών. Και οι αγώνες της πέρασαν τα εθνικά σύνορα. (Η Τζιτζίκου) ταξίδεψε στην Αφρική για τη Unicef» γράφει η Βερντιέ η οποία ολοκληρώνει το αφιέρωμά της με μία φράση της Ελληνίδας ακτιβίστριας: «Προς μεγάλη απογοήτευση της μητέρας μου η οποία μου είπε: "Αν είχες βάλει όλη αυτήν σου την ενέργεια στην ανάπτυξη του φαρμακείου, τώρα θα ήσουν εκατομμυριούχα κόρη μου".

Πηγή: www.iefimerida.gr/news/

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
SciDrones & Aima Labs οι δύο νικητές του Start4Health 2024






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ