Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαροί κίνδυνοι από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης στους ηλικιωμένους

14/6/2017 10:01:44 πμ
Τι συστήνουν οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περίπου ο μισός πληθυσμός των ηλικιωμένων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λαμβάνει καθημερινά ακετυλοσαλικυλικό οξύ (Ασπιρίνη) για την πρόληψη καρδιαγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η καθημερινή λήψη σε ασθενείς άνω των 75 ετών αυξάνει σημαντικά και προοδευτικά τον κίνδυνο για σοβαρή γαστρεντερική αιμορραγία, πιθανώς θανατηφόρα.


Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν τη συχορήγηση αντιαιμορραγικών φαρμάκων, όπως αναστολέων αντλίας πρωτονίων, τα οποία μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 70-90%.


Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε η επιστημονική ομάδα, μετά από ανάλυση στοιχείων για 3.200 ασθενείς περίπου, με τους μισούς εξ αυτών να είναι άνω των 75 ετών. Οι περισσότεροι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ λίγοι λάμβαναν το αντιαιμοπεταλιακό κλοπιδογρέλη λόγω προηγούμενου εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η δεκαετής μελέτη έδειξε:

  • 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας αιμορραγίας στο στομάχι
  • Στους ασθενείς <65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 1,5%.
  • Στους ασθενείς 75-84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου.
  • Στους ασθενείς >85 ετών ήταν 5%.

 

Συνολικά, ο κίνδυνος πολύ σοβαρής ή θανατηφόρας γαστρεντερικής αιμορραγίας στη διάρκεια μιας δεκαετίας ήταν δεκαπλάσιος για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών, σε σύγκριση με τις νεότερες ηλικίες.

 

Εφόσον όμως και ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αυξάνει με την ηλικία, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά και μακροχρόνια ασπιρίνη, πρέπει να λαμβάνουν και αντι-αιμορραγικά φάρμακα, αγωγή που ακολουθεί μόνο το 1/3 περίπου των ασθενών.


«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η μακρόχρονη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συνδέεται με κάποιους μικρούς κινδύνους, η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας χωρίς αυτά τα φάρμακα είναι υψηλός στις μεγάλες ηλικίες και οι συνέπειες σημαντικές. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τους ηλικιωμένους υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και προβάλλει ότι έχει τις καλύτερες τιμές στη χώρα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics