Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σχόλια και διευκρινίσεις για το νέο ωράριο από τον Π.Φ.Σ.

8/3/2018 10:24:56 πμ
Ποιες είναι οι διαδικασίες καθορισμού του ωραρίου των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 257 του νόμου 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5/17.01.2018) που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και μετά από τη συνάντηση των προέδρων όλων των φαρμακευτικών συλλόγων για αυτό το ζήτημα ο Π.Φ.Σ., δίνει διευκρινίσεις για όλα τα βήματα της διαδικασίας καθορισμού του ωραρίου. Επίσης σχολιάζει σχετικά με τις διατάξεις εκείνες που είναι ανεφάρμοστες και για εκείνες που είναι χρήσιμες…

Διαδικασία καθορισμού ωραρίου

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος (Δ.Σ. ή Γ.Σ.) αποφασίζει για: α) το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, β) για τον αριθμό των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν και για τη σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών. Αυτά τα προτείνει στον αρμόδιο Περιφερειάρχη προκειμένου να λάβει εκείνος τη σχετική απόφαση.
  2. Ο αρμόδιος Περιφερειάρχης εκδίδει απόφαση για το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο (= 40 ώρες/εβδομάδα), ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δίνοντας τη δυνατότητα να διαφοροποιείται το ωράριο ανά χρονικές περιόδους καθώς και ανά περιοχές.
    Η διάταξη ουσιαστικά επιτρέπει τη λειτουργία για >40 ώρες, αλλά χωρίς υπέρβαση των χρονικών ορίων που είναι: α) από Δευτέρα έως Παρασκευή και β) 8:00-21:00 εντός της ημέρας.
    Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ορισθεί το Σάββατο ως υποχρεωτική ημέρα λειτουργίας των φαρμακείων. Επίσης ισχύει η υποχρεωτική αργία της Κυριακής, από την οποία εξαιρούνται μόνο τα φαρμακεία στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες και εκείνα των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων.
  3. Εκδίδεται η προβλεπόμενη Απόφαση του Περιφερειάρχη περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου. Απαραίτητα κριτήρια είναι η συμμετοχή όλων των φαρμακείων στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις, οι οποίες διαρκούν 8:00-21:00 και 21:00-8:00 της επόμενης ημέρας, αντίστοιχα.

Φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο

Για τα φαρμακεία αυτά διευκρινίζονται τα εξής:

  • Εξακολουθούν να έχουν τις υποχρεώσεις του υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας, των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
  • Δηλώνουν υποχρεωτικά ανά δίμηνο και τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη του διμήνου αυτού, τις ώρες και ημέρες που επιλέγει, στους αρμόδιους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Ο αρμόδιος σύλλογος καταρτίζει διμηνιαίους χωριστούς πίνακες που αναρτώνται στις προσόψεις των φαρμακείων και στις τυχόν ιστοσελίδες.
    (Σε αυτό το σημείο ο Π.Φ.Σ. τονίζει ότι «είναι απολύτως αδύνατο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι να διαχειριστούν τη γραφειοκρατία που θα προκληθεί από αυτή τη διαδικασία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος στους Συλλόγους»).
  • Δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει. Το φαρμακείο, μετά τη συμπλήρωση των ωρών του υποχρεωτικού ωραρίου, θα δύναται (αφού το έχει δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου πέραν των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, κατά παράλειψη της δήλωσης.

Σχόλια και αντιδράσεις

«Πρόκειται για απολύτως ανεφάρμοστες διατάξεις, οι οποίες θα καταστούν ανενεργές από την πρώτη ημέρα», σχολιάζει ο Π.Φ.Σ. σε αυτό το σημείο, ενώ σημειώνει ότι «προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά τη ρητή αντίθετη κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».


Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων αυτών (που δεν μπορούν να γίνουν μετά το τέλος του Μαΐου του 2018), ο Π.Φ.Σ. ξεκαθαρίζει ότι εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.


Ενημερώνει δε ότι ειδικές διατάξεις παλαιότερων νόμων και Π.Δ. που όριζαν το σύστημα διημέρευσης και διανυκτέρευσης για τους Δήμους ή Κοινότητες που λειτουργούν 2-6 φαρμακεία και ότι οι ώρες εργασίας δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις 10 ημερησίως στα μονοεδρικά φαρμακεία, ισχύουν κανονικά και δεν έχουν καταργηθεί.


Ένα θετικό χωρίο του νόμου είναι κατά τον Π.Φ.Σ. η επαναφορά των διατάξεων παλαιότερου νόμου περί άδειας πρόσκαιρου κλεισίματος. Έτσι, φαρμακείο που βρίσκεται σε λειτουργία δεν μπορεί να μείνει κλειστό, χωρίς άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη. «Τερματίζεται τοιουτοτρόπως η ασυδοσία μερικών, οι οποίοι έκλειναν τα φαρμακεία τους, όποτε το επιθυμούσαν, ενεργώντας εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του φαρμακευτικού επαγγέλματος» αναφέρει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας του φαρμακείου χωρίς άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη, για περισσότερο από τρεις (3) μήνες, ή αλλαγής χρήσης του καταστήματος που στεγάζει φαρμακείο, ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη.


«Με τη διάταξη αυτή δίδεται επιτέλους λύση στο ζήτημα που απασχολούσε πλείστους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπου, καίτοι δεν υφίστατο φυσική έδρα – κατάστημα του φαρμακείου, εντούτοις οι φαρμακοποιοί αυτοί διατηρούσαν επί έτη τις άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας των φαρμακείων τους» σχολιάζει ο Π.Φ.Σ.

Περισσότερες λεπτομέρειες: εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ