Σημαντικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας υγείας Hellas Health VIII που παρουσίασε ο Γιάννης Τούντας, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-12 Νοεμβρίου 2021, σε 1.001 άτομα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ενηλίκων, σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Τα κυριότερα σημεία της έρευνας όσον αφορά την προμήθεια και την κατανάλωση φαρμάκων δείχνουν:
- Το 3% των πολιτών αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει.
- Το 11% αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειαζόταν.
- Το 49% αναφέρει ως λόγο το κόστος, το 24% την απόσταση και το 23% την πανδημία.
- Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και το 28% μικρό πρόβλημα.
- Το 21% μείωσε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει ή δεν εκτέλεσε συνταγή.
- Το 24% δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι τα γενόσημα φάρμακα, το 11% λίγο και το 26% μέτρια.
- Το 32% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων.
Στην ίδια έρευνα γίνεται εκτενής αναφορά για τις τάσεις που επικρατούν στη διατροφή και το κάπνισμα, καθώς και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπως οι εμβολιασμοί. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του ΣΦΕΕ και την υποστήριξη των εταιρειών Angelini Pharma, ΒΙΑΝΕΞ A.E., Elpen, Φαρμασέρβ Lilly, Novo Nordisk, Pfizer, Roche.