Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σημαντικές Πληροφορίες Ασφάλειας σχετικά με το Cardioxane (δεξραζοξάνη)

10/8/2010
Πληροφορίες αναφορικά με τη συσχέτιση του Cardioxane με αυξημένο κίνδυνο δεύτερης πρωτοπαθούς κακοήθειας στα παιδιά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Περίληψη

 

Οι συνταγογράφοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, στα παιδιά, η επίπτωση της δεύτερης πρωτοπαθούς κακοήθειας μπορεί να αυξηθεί όταν προστίθεται Cardioxane σε ένα θεραπευτικό σχήμα που περιλαμβάνει διάφορους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, ιδίως διάφορους αναστολείς της τοποϊσομεράσης ΙΙ.

 

Η περίληψη χαρακτηριστικών του Cardioxane (ΠΧΠ) αναθεωρείται έτσι ώστε να αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο των δεύτερων πρωτοπαθών κακοηθειών. Η ΠΧΠ ενημερώνεται ως ακολούθως:

 

•Τμήμα 4.4 Προειδοποιήσεις και Προφυλάξεις: «Σε κλινικές μελέτες, έχουν αναφερθεί δεύτερες πρωτοπαθείς κακοήθειες σε παιδιατρικούς ασθενείς με νόσο του Hodgkin και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν αρκετά κυτταροτοξικά (π.χ. ετοποσίδη, δοξορουβικίνη, κυκλοφωσφαμίδη).

Καθώς η δεξραζοξάνη είναι κυτταροτοξικός παράγοντας, με δράση αναστολέα της τοποϊσομεράσης ΙΙ, ο συνδυασμός της δεξραζοξάνης με χημειοθεραπεία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δεύτερης πρωτοπαθούς κακοήθειας».

 

•Τμήμα 4.8 Ανεπιθύμητες ενέργειες: «Δευτεροπαθής οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ)/μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο (ΜΔΣ) έχουν αναφερθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς με νόσο του Hodgkin ή οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία που ελάμβαναν δεξραζοξάνη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία».

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cardioxane και την ανησυχία για την ασφάλεια

 

Το Cardioxane (δεξραζοξάνη) είναι ένα ανάλογο του αιθυλενο διαμινο-τετρα οξεϊκού οξέος (EDTA) που δρα ως αναστολέας της τοποϊσομεράσης II. Ενδείκνυται για την πρόληψη της χρόνιας σωρευτικής καρδιοτοξικότητας που προκαλείται από τη χρήση δοξορουβικίνης ή επιρουμπικίνης σε καρκινοπαθείς με προχωρημένη ή/και μεταστατική νόσο μετά από προηγούμενη θεραπεία που περιείχε ανθρακυκλίνη.

 

Μία δημοσίευση (Tebbi, 2007) ανέφερε μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες εκβάσεις από 2 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιατρικούς ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin οι οποίοι ελάμβαναν δεξραζοξάνη ως καρδιοπνευμονική προστασία και αγωγή με δοξορουβικίνη, μπλεομυκίνη, βινκριστίνη, και ετοποσίδη (ABVE) ή ABVE-PC (πρεδνιζόνη, κυκλοφωσφαμίδη).

 

Συνολικά οκτώ ασθενείς ανέπτυξαν ΟΜΛ/ΜΔΣ, εκ των οποίων οι έξι ελάμβαναν θεραπεία με δεξραζοξάνη. Υπήρχαν δύο συμπαγείς όγκοι (οστεοσάρκωμα και θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς), και αμφότεροι εμφανίστηκαν σε λήπτες της δεξραζοξάνης.

 

Η 4-ετής αθροιστική επίπτωση οποιουδήποτε Δευτεροπαθούς Κακόηθους Νεοπλάσματος (ΔΚΝ) ήταν 3,43% +/- 1,2% στην ομάδα της δεξραζοξάνης έναντι 0,85% +/- 0,6% στην ομάδα χωρίς τη δεξραζοξάνη (p = 0,06).

 

Ο ασυνήθιστος τύπος των αναφερθέντων περιστατικών ΟΜΛ/ΜΔΣ και συμπαγών όγκων, υποδεικνύει ότι η εμφάνιση του ΔΚΝ θα μπορούσε να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στο συνδυασμό της δεξραζοξάνης με πολλαπλούς αναστολείς της τοποϊσομεράσης II (π.χ. ετοποσίδη, δοξορουβικίνη).

 

Πιο πρόσφατα, ο Salzer et al, 2010, σε αναφορά μακροχρόνιων αποτελεσμάτων από μελέτες σε παιδιατρικούς ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, περιέλαβε μία μελέτη στην οποία η 10-ετής αθροιστική επίπτωση δεύτερων πρωτοπαθών κακοηθειών ήταν 4,2 ± 2,2% στους ασθενείς που είχαν λάβει δεξραζοξάνη έναντι 1,3 ± 0,9% στους ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν λάβει δεξραζοξάνη. Σε αυτή τη μελέτη οι ασθενείς είχαν εκτεθεί σε έναν μόνο αναστολέας της τοποϊσομεράσης ΙΙ, τη δοξορουβικίνη.

 

Παρόλο που είναι αναγνωρισμένο ότι η υποκείμενη νόσος και η χορήγηση της χημειοθεραπείας μπορεί η ίδια να προδιαθέσει σε δεύτερες πρωτοπαθείς κακοήθειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενος κίνδυνος για δεύτερη πρωτοπαθή κακοήθεια στα παιδιά, όταν χορηγείται Cardioxane με διάφορους κυτταροτοξικούς παραγόντες.

 

Πρόσκληση για αναφορά

 

Υπενθυμίζεται στους επαγγελματίες υγείας η υποχρέωσή τους να αναφέρουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αυθόρμητων αναφορών: στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών, τηλέφωνο 210 65 07 511, fax 210 65 49 585 συμπληρώνοντας την Κίτρινη Κάρτα διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ για έντυπη ή ηλεκτρονική υποβολή ή / και στην εταιρεία Novartis στα τηλέφωνα 210 2897147, 210 2897047, 210 2828812.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

 

[Salzer WL, Devidas M, Carroll WL, et al (2010)]. Long-term results of the pediatric oncology group studies for childhood acute lymphoblastic leukemia 1984-2001: a report from the children’s oncology group. Leukemia 24:355-370

 

[Tebbi CK, London WB, Friedman D, et al (2007)]. Dexrazoxane-associated risk for acute myeloid leukemia/myelodysplastic syndrome and other secondary malignancies in pediatric Hodgkin’s disease. J Clin Oncol; 25:493-500

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενδέχεται να σχετίζεται με οπτική νευροπάθεια
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους






Σχετικά άρθρα

«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί
ΠΦΣ:Δεν θα δεχθούμε να εφαρμοστεί ο OTP σε συνταγές φαρμάκων
Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Φ.Σ. Κοζάνης: Διοργανώνει ημερίδα για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα
Και καλωσορίζει τη νέα της διαδικτυακή πύλη εφημεριών
Πίεση στα φαρμακεία λόγω των ποικίλων ελλείψεων φαρμάκων
Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά