Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σημαντικές εξελίξεις στο φαρμακευτικό επάγγελμα

9/10/2015 10:50:34 πμ
Συνεχής η ενημέρωση από τον Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σημαντικές εξελίξεις πραγματοποιούνται εντός και εκτός συνόρων σχετικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού μετά τις συνεχείς επαφές και προσπάθειες του Π.Φ.Σ. να αποτρέψει τα χειρότερα για τον κλάδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, την Τετάρτη υπήρξε κινητικότητα στην ελληνική Βουλή αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της PGEU με τον επικεφαλής της Commission στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο.


Το πρωί της Τετάρτης απεστάλησαν από τον Π.Φ.Σ.επιστολές στους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων της Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, ζητώντας επειγόντως συνάντηση, προκειμένου να χαραχτεί μια κοινή γραμμή στήριξης της ανεξαρτησίας του φαρμακοποιού.

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας και κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος παραβρέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και στο περιθώριο των ομιλιών συζήτησε με βουλευτές όλων των κομμάτων και με υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον κλάδο και αναγνώρισαν την αδικία που υφίσταται με το προβλεπόμενο, όπως λέγεται, άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Η απάντηση της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι ο Π.Φ.Σ. ζήτησε τη μεσολάβηση της PGEU για να συναντηθεί με τον κ. Κοστέλο. Στην επιστολή αναφερόταν ότι ο κίνδυνος είναι πανευρωπαϊκός, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και οι Έλληνες φαρμακοποιοί προτείνουν το γερμανικό μοντέλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Κοστέλο να δεχθεί το αίτημα συνάντησης της PGEU, η οποία εκπροσωπεί του Έλληνες φαρμακοποιούς ως πανευρωπαϊκό όργανο και μετέφερε τις απόψεις μας. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


Στην ενημερωτική επιστολή που  απέστειλε η PGEU αναφέρεται πως δεν υπάρχει γενική αρχή απελευθέρωσης του φαρμακευτικού συστήματος στην Ευρώπη, παρά μόνον σε χώρες όπου υπάρχουν προγράμματα διάσωσης, όπου εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα των συστημάτων. Επίσης διαφαίνεται πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα των υπηρεσιών των φαρμακείων, ως στοιχείο ανταγωνισμού των φαρμακευτικών συστημάτων. Σχετική πρόταση για την επισημοποίηση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έγινε από τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.

Για την Ελλάδα τονίζεται πως η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και το ζητούμενο είναι, μέσω των αλλαγών να γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύστημα.

Γίνεται επίσης αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν, καθώς και στο θέμα της απελευθέρωσης των καναλιών πώλησης των ΟΤC (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), όπου φαίνεται πως η Ευρώπη κατανοεί, με το δικό της τεχνοκρατικό τρόπο, τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν.


Ο Π.Φ.Σ. τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι καθημερινές και συνεχείς και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εχεμύθεια. Ωστόσο θα ενημερώνει τον κλάδο συνεχώς, στο μέτρο του δυνατού, για οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει και για οποιαδήποτε εξέλιξη τον αφορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση