Φαίνεται πως οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες και η δημιουργική σκέψη δεν χαρίστηκαν στον άνθρωπο, αλλά είχαν κάποιο τίμημα.
Σύμφωνα με την μεγάλη αυτή μελέτη του Πανεπιστήμιου του Όσλο, σε συνεργασία με το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry, η σχιζοφρενικά αποτελεί κομμάτι της αλλαγής του είδους μας.
Μέσα από σύγκριση γενετικών δεικτών ανθρώπων (homo sapiens) και Νεάντερνταλ διαπιστώθηκαν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εξελικτική πορεία της ανώτερης γνωστικής λειτουργίας.
Οι ερευνητές πιθανολογούν πως η σχιζοφρένεια είναι ένα υποπροϊόν της δημιουργικής σκέψης και της γλώσσας καθώς εντόπισαν κοινό DNA ανάμεσα στα δύο είδη, κάτι που επιβεβαιώνει πως οι παράγοντες εκδήλωσης της μεταφέρονται γονιδιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σήμερα η σχιζοφρένεια προσβάλλει μόλις το 1% του πληθυσμού της γης, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και νοητική σύγχυση.
Παρότι γνωρίζουμε πως είναι μια κληρονομική ασθένεια, ακόμα παραμένει άγνωστη η αιτία που την προκαλεί.
Ο επικεφαλής της έρευνας Ole Andreassen δήλωσε: «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η σχιζοφρένεια εμφανίστηκε με τον διαχωρισμό των ανθρώπων, όπως τους ξέρουμε σήμερα, από τους Νεάντερνταλ. Κι αυτό, με τη σειρά του, στηρίζει την υπόθεση ότι η νόσος είναι υποπροϊόν της εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου».