Αντιμέτωπη με το «χρηματοδοτικό εφιάλτη» του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το έλλειμμα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και οφείλεται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές που δίνουν οι ασφαλισμένοι για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι για το μήνα Ιανουάριο, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές ασφαλισμένων!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούσαν στον Οργανισμό εισφορές ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ύψους 687 εκατομμυρίων ευρώ. Το «έλλειμμα» αυτό υπολογίζεται ότι αυξάνεται πλέον κατά 220 εκατομμύρια ευρώ, αφού για τον Ιανουάριο, ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να λάβει από τις εισφορές των ασφαλισμένων 320 εκατομμύρια ευρώ και τελικά έλαβε μόλις 100.000.000 ευρώ (κυρίως από εισφορές συνταξιούχων), λόγω του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας των Ταμείων. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Καθημερινή στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, για τον Ιανουάριο ο Οργανισμός δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Εάν δε στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ συνυπολογιστούν και παρακρατήσεις για διοικητικές δαπάνες του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ –τη νομιμότητα των οποίων έχει αμφισβητήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ–, τότε το ποσό των εισφορών ασφαλισμένων που δεν έχουν καταβληθεί όπως όφειλαν στον Οργανισμό ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Για τις χρηματοδοτικές «περιπέτειες» στις οποίες έχει περιέλθει ο Οργανισμός ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το βράδυ της Πέμπτης ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Στρατούλης, καθώς και οι κ. Ιωάννης Μπασκόζος και Σπύρος Κοκκινάκης, που θα αναλάβουν θέσεις γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας και γενικού γραμματέα Υγείας αντίστοιχα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του ζητήματος είναι ότι αν και αρχικά ο κ. Στρατούλης είχε ενημερώσει ότι θα μείνει για λίγο στη συνάντηση, τελικά κάθισε έως το τέλος.
Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν «άνοιξε τα χαρτιά της» σχετικά με πρωτοβουλίες που θα λάβει. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, αφού ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις και στοιχεία για τη λειτουργία του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός έχει θέσει στη διάθεση του υπουργού την παραίτησή του. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση για τις διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ και του Ε.Ο.Φ.
Πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει αποδυθεί σε έναν «μαραθώνιο ενημέρωσης» για όλα τα θέματα του υπουργείου, με συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι εξαγγελίες για εξειδικευμένες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στν χώρο της Υγείας αναμένονται μετά τις 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο κ. Κουρουμπλής μελετά τις δυνατότητες αύξησης του ύψους του rebate που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες προς τον ΕΟΠΥΥ και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 255,3 εκατ. ευρώ δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του περασμένου Ιουλίου, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν ως rebate το ποσό των 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Οκτώβριο 2014 –με πρόσθετες επιβληθείσες εκπτώσεις– ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ.