Η διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για τους διαβητικούς. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη εάν η δόση δεν υπολογιστεί σωστά. Προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ παρασκεύασαν την «έξυπνη» ινσουλίνη που ρυθμίζει αυτόματα τη γλυκόζη στο αίμα.
Το ερευνητικό πρότζεκτ ξεκίνησε το 2011, ώστε να σχεδιαστεί και να τελειοποιηθεί η Ins-PBA-F, η «έξυπνη» ινσουλίνη μακράς διάρκειας που ενεργοποιείται αυτομάτως όταν αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Στο πλαίσιο των σχετικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι μία ένεση της Ins-PBA-F λειτούργησε για τουλάχιστον 14 ώρες σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1. Η «έξυπνη» ινσουλίνη φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης επαναλαμβανόμενα και αυτόματα, όταν οι ερευνητές χορηγούσαν ζάχαρη στα πειραματόζωα.
«Κατά βάση τοποθετήσαμε έναν "αισθητήρα γλυκόζης" επάνω στο μόριο της ινσουλίνης», δηλώνει ο Δρ Danny Chou, επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και ένας από τους συντάκτες της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Σύμφωνα με δήλωση του Δρ Chou στο FoxNews.com, η Ins-PBA-F δρα ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, ώστε να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με άλλα είδη ινσουλίνης.
Επί του παρόντος, οι ερευνητές εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση και ασφάλεια της Ins-PBA-F και εκτιμούν ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε δύο με πέντε χρόνια.