Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σφοδρές οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών στις νέες ρυθμίσεις

18/7/2014 2:14:36 μμ
"Δεν θα την εφαρμόσουμε" διατείνονται εκπρόσωποι του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Στην απόφαση του υπουργείου υγείας να υπογράφουν σε ειδικό πλαίσιο της ΗΔΙΚΑ οι ασθενείς που επιλέξουν ακριβότερο φάρμακο για τη θεραπεία τους, ήρθαν αντιμέτωποι οι φαρμακοποιοί.

 


Συγκεκριμένα, ο κ. Σοφιανόπουλος, πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 


«Εκεί που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον ασφαλισμένο και να τον προτρέψει να πάρει το καινοτόμο φάρμακο που διατηρεί πατέντα, τον βάζετε να πληρώνει γιΆ αυτό συμμετοχή άνω του 50%. Και εκεί που ο ασθενής διατηρεί ακόμη μια μικρή δυνατότητα να πληρώσει μικροδιαφορές για να εξακολουθήσει την αγωγή του, τον αναγκάζετε να υπογράψει δήλωση μετανοίας σαν άλλο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ - και εδώ η άποψή σας περί νομιμότητας και συντάγματος φαίνεται να είναι αρκούντως «διεστραμμένη» και έρχεται να «κλειδώσει» με τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί του ΣτΕ, που φυσικά για τη δημοκρατική σας αντίληψη, όταν γνωμοδοτεί υπέρ της Κυβέρνησης (στο 90% των περιπτώσεων) είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβόμαστε. Όταν όμως ξεφεύγει από τη πεπατημένη τότε το αμφισβητούμε και αναζητούμε επίμονα τρόπους να ακυρώσουμε τις γνωμοδοτήσεις του.»

Και συνεχίζει:

«Να ξέρετε οι φαρμακοποιοί και αυτή την Υπ. Απόφαση νομικά θα την ακυρώσουν και πρακτικά δεν θα την εφαρμόσουν. Διότι, για να συνεννοούμαστε κε Υπουργέ, τι σας κόφτει εσάς πόσο θα πληρώσει ο ασθενής αφού δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ που προΐσταστε; Από πού προκύπτει το έννομο συμφέρον του ΕΟΠΥΥ για την τσέπη του ασφαλισμένου τη στιγμή που δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο ίδιος; Αν είχατε πράγματι ενδιαφέρον, θα φροντίζατε τα εντός πατέντας φάρμακα να παραμείνουν στο 50-50 κι όχι να βρεθούν στο 100-0 όπως νομοθετήσατε.»

Κλείνει δε εκφράζοντας τον εξής προβληματισμό: 

«Εφόσον διαλαλείτε πως φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ και η πολυθρύλητη ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει, μήπως είναι ώρα -για να γίνετε και πειστικότεροι- να ασχοληθείτε με τα έσοδα του Οργανισμού που λέγεται ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο με το εξοδολόγιο που οδηγεί σε περικοπές; Διότι για να κάνουμε την τελική συνεννόηση, τα έσοδα είναι αυτά που κρίνουν και την ανάπτυξη και την ποιότητα υπηρεσιών που οφείλετε να παρέχετε στους πολίτες. Διαφορετικά αντί για λογική θα πρέπει να συνεννοούμαστε με τη σολομωνική.»

 


'Αλλες αντιδράσεις από το χώρο αναφέρουν: «Για μια ακόμη φορά η πολιτεία βάζει τους φαρμακοποιούς να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά” με αποφάσεις που τους υποχρεώνουν να ενεργούν ως λογιστές ή ως αστυνομικοί στην πιο ακραία περίπτωση.Οι φαρμακοποιοί είναι πλήρως αντίθετοι με τις οδηγίες της τελευταίας υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υποχρεώνει τον ασθενή να υπογράφει δήλωση ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο! Μάλιστα ο φαρμακοποιός θα ελέγχεται και θα του επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα δεδομένα, που γενικώς και απροσδιορίστως θα επεξεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση