Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σφίγγει κι άλλο η θηλιά στους προϋπολογισμούς φαρμάκου

18/8/2015 10:24:24 πμ
Επί ποδός βρίσκονται οι επιχειρήσεις του φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σε θέση μάχης βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις  μετά τις νέες σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης: από τη μια η διατήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και των αυτόματων επιστροφών του clawback από τις εταιρείες για τρία ακόμη χρόνια, από την άλλη το έκτακτο τέλος 15% επί των λιανικών πωλήσεων που θα επιβάλλεται στα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρόκειται για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) ανατρέπει όλα τα δεδομένα στη φαρμακευτική αγορά.

Όπως επισημαίνουν φορείς από το χώρο του φαρμάκου, το πλήγμα για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα είναι βαρύτατο, καθώς μεταξύ των νέων μέτρων που θα καθορίσουν τη φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνεται ακόμη η πλήρης συνταγογράφηση, χωρίς εξαιρέσεις, όλων των σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία (δηλαδή οι γιατροί δεν θα επιτρέπεται να προτείνουν εμπορική ονομασία σκευάσματος, αλλά θα προωθείται το φθηνότερο γενόσημο) και η μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, ακόμη και για αυτά που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012, τα οποία προέρχονται κυρίως από την εγχώρια βιομηχανία.

Μέχρι σήμερα, στα γενόσημα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 και στα off patent (αυτά που έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους) είχαν επιβληθεί οριζόντιες μειώσεις. Πλέον η τιμή και των δύο μειώνεται, κατά 50% για τα off patent και 32,5% της τιμής πατέντας για τα γενόσημα, γεγονός που εκτιμάται πως θα επηρεάζει καθοριστικά την αγορά του φαρμάκου. Στόχος παραμένει η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων, τόσο εντός των νοσοκομείων, όσο και στις συνταγές που δίνονται. Οι αντιδράσεις από τις εταιρείες είναι ήδη έντονες, καθώς αντί να δοθούν κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής των γενοσήμων και για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, τα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο αναμένεται να βυθίσουν ακόμη περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η απόφαση όμως για διατήρηση της αυτόματης επιστροφής από τις επιχειρήσεις κάθε φορά που οι δαπάνες ξεπερνούν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι αυτή προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις. Και αυτό καθώς τα ποσά που έχουν επιστραφεί μέχρι τώρα στον Οργανισμό για την υπερβάλλουσα δαπάνη δεν είναι μικρά: ειδικότερα, από το 2012 στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ έχουν κατευθυνθεί περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ (79 εκατ. ευρώ το 2012, 152 εκατ. το 2013 και 201 το 2014), ενώ και φέτος ο "λογαριασμός” θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, με τις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τον εκτροχιασμό της δαπάνης σε πάνω από 200 εκατ.
Πηγή: http://www.capital.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2