Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ εξηγεί τους προβληματισμούς του σε σχέση με το νόμο «Γιατρός για όλους» και τις ρυθμίσεις οι οποίες δεν δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ:
α) Υπάρχει πλήρης έλλειψη αιτιολόγησης των μέτρων που ψηφίστηκαν και ως προς το μέγεθός τους και ως προς τη χρησιμότητά τους, ενώ υπάρχουν και ασάφειες.
β) Για άλλη μια φορά πραγματοποιείται ανακατανομή των επιστροφών από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων σε άλλες και φυσικά μεταξύ εταιρειών.
γ) Δεν λαμβάνονται μέτρα που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
δ) Η προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της κατάργησης του CB ανάπτυξης (80/20σε ΕΟΠΥΥ-90/10στα Νοσοκομεία) αποτυγχάνει πλήρως, αφού μετατρέπεται σε rebate με «επιλεκτικό» καταλογισμό, χωρίς διασφάλιση για μείωση ή έστω συγκράτηση του συνόλου των επιστροφών. Την ίδια στιγμή ακυρώνεται στην πράξη η λογική και οι προβλέψεις του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF), αφού η πολυαναμενόμενη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του clawback σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, υλοποιείται με τη μετατροπή του σε rebate και όχι με μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της δαπάνης, όπως υπαγορεύει μια βιώσιμη λογική.
ε) Δημιουργείται νομοθετική βάση για επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς που τελικά θα οδηγήσουν και αυτοί σε απλή μεταφορά βαρών μεταξύ κατηγοριών φαρμάκων και εταιρειών, ενώ δεν υφίσταται τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα τους.
«Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και η Κυβέρνηση θα έχει την κύρια ευθύνη» αναφέρει ο ΣΦΕΕ σημειώνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες ρυθμίσεις στους ασθενείς.