Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: «Η δημόσια υγεία στα πρόθυρα πρωτοφανούς κρίσης»

10/7/2009
Δελτίο Τύπου για τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως προς τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ):


«Δελτίο Τύπου: Χρέη Νοσοκομείων – Η κοροϊδία συνεχίζεται – Η δημόσια υγεία στα πρόθυρα πρωτοφανούς κρίσης

 

Μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΣΦΕΕ για την πρωτοφανή και επικίνδυνη συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οφείλουμε σήμερα να υπογραμμίσουμε ότι κινδυνεύει ουσιαστικά η δυνατότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.

 

Η δημόσια υγεία βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, με υπευθυνότητα και επίγνωση της σοβαρότητας της καταστάσεως και ζητούμε από την Πολιτεία να λάβει το ταχύτερο αποφάσεις προτού η Ελλάδα κινδυνεύσει να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.

 

Η πρωτοφανής συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις λαμβάνει νέες διαστάσεις εξαιτίας της στασιμότητας που υπάρχει σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανένας δεν μπορεί πρακτικώς να εγγυηθεί ότι η προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία θα συνεχίσει ανεπηρέαστη χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις που δίνουν λύση σε αυτό το πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο.

 

Η πολυετής συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων πλήττει σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα όμως πλήττονται οι επιχειρήσεις με παραγωγικές μονάδες στη χώρα και εξαγωγικό προσανατολισμό. Η συσσώρευση χρεών οδηγεί σε υπερδανεισμό, μείωση των επενδύσεων και περιορισμό των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττεται ο ελληνικός παραγωγικός φαρμακευτικός κλάδος. Τα χρέη είναι τόσο υψηλά, που απειλούν κυριολεκτικά πολλές φαρμακευτικές εταιρείες:

 

• Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ανέρχονται μόνο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΦΕΕ, στο αστρονομικό ποσό των 2,68 δισ. € έως τις 31-12-2008.

• Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας φθάνει τις 820 ημέρες.

 

Είναι σημαντικό και κρίσιμο να προστεθεί ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ που αναλογεί (9%) και έχουν μάλιστα πληρώσει το φόρο εισοδήματος καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για χρέη 3 ετών προμήθειας φαρμάκων προς τα κρατικά νοσοκομεία με τιμές αγορανομικά καθοριζόμενες από το κράτος, οι οποίες προκύπτουν από το μέσο όρο των 2 φθηνότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και της φθηνότερης τιμής στα 10 νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., με επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 13% και υποχρεωτική παρακράτηση άλλο ένα 6%. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται αναγκαία διότι κυκλοφορεί ένας μύθος, ότι δήθεν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις γνωρίζουν το καθεστώς υπερβολικών καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών και έχουν ενσωματώσει τα διαφυγόντα κέρδη στην αρχική τιμολόγηση των φαρμάκων. Πρόκειται για καθαρό ψέμα, καθώς η τιμή των φαρμάκων δεν καθορίζεται από τις επιχειρήσεις αλλά αποκλειστικά και μόνον από το κράτος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

• Το άνοιγμα του θέματος για μια νέα ρύθμιση, που έγινε στα μέσα του 2008 είχε ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις όλων σχεδόν των νοσοκομείων να «παγώσουν» τη σταδιακή εξόφληση.

• Πριν το τέλος του 2008, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι 31-12-08, θα δίδονταν το 1/3 των χρεών σε μετρητά και το υπόλοιπο με ομόλογα.

• Έπειτα από μήνες συναντήσεων και συζητήσεων η κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο» για την εξόφληση των χρεών. Προτάθηκε η άμεση αποπληρωμή του 35% των οφειλών και η ρύθμιση του υπολοίπου στις αρχές του 2010. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη ρύθμιση της πρώτης δόσης (35%) το Μάρτιο του 2009. Δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

 

Ο ΣΦΕΕ απευθύνει δραματική έκκληση προς την Πολιτεία να διεκπεραιώσει άμεσα το 1ο σκέλος της ρύθμισης και αμέσως να προχωρήσει και στη διεκπεραίωση του 2ου σκέλους, προτού αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, σε κλείσιμο φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς και σε ελλείψεις στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία με κίνδυνο της υγείας των ασθενών».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ






Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025
Β. Κοντοζαμάνης: Ο τομέας της υγείας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Αίτημα για κοινές δράσεις υπέρ του εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από την Ομάδα Συντονισμού για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό