Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επαναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευτική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις». Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις». |
Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επαναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευτική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις». Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις».
Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο Ε.Ο.Φ. καταγράφει σε μηνιαία βάση τις πωλήσεις φαρμάκων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τα νοσοκομεία και τις φαρμακαποθήκες / φαρμακεία. «Αντίθετα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη - σύμφωνα με το International Classification of Health Accounts του ΟΟΣΑ, με το οποίο έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας - είναι η δαπάνη για φάρμακα που χορηγούνται σε έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς και η οποία καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. ’ρα, η φαρμακευτική δαπάνη είναι κλάσμα μόνον των συνολικών φαρμακευτικών πωλήσεων».
«Για να είμαστε ακόμη περισσότερο ακριβείς», συνεχίζει ο Σύνδεσμος, «θα πρέπει να επισημανθεί επακριβώς ότι οι φαρμακευτικές πωλήσεις είναι ένα μέγεθος το οποίο συντίθεται από: Α) Τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία επιβαρύνει την κοινωνική ασφάλιση (μέρος αυτής της επιβάρυνσης επιστρέφει στα δημόσια ταμεία, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται ΦΠΑ 9% και λοιπά). Β) Τις πωλήσεις φαρμάκων προς τα νοσοκομεία (οι οποίες γίνονται σε Νοσοκομειακή Τιμή: Χονδρική Τιμή μείον 13%). Γ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία επανεξάγονται (παράλληλες εξαγωγές). Δ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία διατίθενται είτε σε πολίτες της Ελλάδος είτε σε τουρίστες και τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι. Ε) Τις πωλήσεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και καλύπτονται από αυτές. ΣΤ) Τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, η οποία δεν επιβάρυνα τα ταμεία».
Με βάση τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ., υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, οι συνολικές πωλήσεις σε λιανικές τιμές ανήλθαν στα 7,87 δισ. € το 2007. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις φαρμάκων και όχι τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αποτελεί το 1/2 μόνο των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων.
Με βάση τέλος τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το 2007 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 4,5 δισ. €, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Διαβάστε αναλυτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΦΕΕ |
|