Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Αντικειμενικά στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη

9/7/2009
«Παρατηρείται σύγχυση με τις συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις - η δημόσια δαπάνη αποτελεί μόνο ένα κλάσμα αυτών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επα­ναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώ­νοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευ­τική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμα­κευτικές πωλήσεις».

Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις».

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επα­ναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώ­νοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευ­τική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμα­κευτικές πωλήσεις». Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις».

 

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο Ε.Ο.Φ. κατα­γράφει σε μηνιαία βάση τις πωλήσεις φαρμάκων από τις φαρμακευτικές επιχει­ρήσεις προς τα νοσοκομεία και τις φαρμακαποθήκες / φαρμακεία. «Αντίθετα, η δη­μόσια φαρμακευτική δαπάνη - σύμφωνα με το International Classification of Health Accounts του ΟΟΣΑ, με το οποίο έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας - είναι η δαπάνη για φάρμακα που χορηγούνται σε έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς και η οποία καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. Άρα, η φαρμακευτική δαπάνη είναι κλάσμα μόνον των συνολικών φαρ­μακευτικών πωλήσεων».

 

«Για να είμαστε ακόμη περισσότερο ακριβείς», συνεχίζει ο Σύνδεσμος, «θα πρέπει να επισημανθεί επακριβώς ότι οι φαρμακευτικές πωλήσεις είναι ένα μέγε­θος το οποίο συντίθεται από:

Α) Τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία επιβαρύνει την κοινωνική ασφάλι­ση (μέρος αυτής της επιβάρυνσης επιστρέφει στα δημόσια ταμεία, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται ΦΠΑ 9% και λοιπά).

Β) Τις πωλήσεις φαρμάκων προς τα νο­σοκομεία (οι οποίες γίνονται σε Νοσοκομειακή Τιμή: Χονδρική Τιμή μείον 13%).

Γ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία επανεξάγονται (παράλληλες εξαγωγές).

Δ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία δια­τίθενται είτε σε πολίτες της Ελλάδος είτε σε τουρίστες και τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι.

Ε) Τις πωλήσεις φαρμάκων που χρησι­μοποιούνται από ημεδαπούς ή αλλοδα­πούς ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφα­λιστικές εταιρείες και καλύπτονται από αυτές.

ΣΤ) Τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, η οποία δεν επιβάρυνα τα ταμεία».

 

Με βάση τα στοιχεία πωλήσεων φαρ­μάκων από τον Ε.Ο.Φ., υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, οι συνολικές πωλήσεις σε λιανικές τιμές ανήλθαν στα 7,87 δισ. € το 2007. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις φαρμάκων και όχι τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αποτελεί το 1/2 μόνο των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων.

 

Με βάση τέλος τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλά­δος (ΕΣΥΕ), το 2007 η συνολική φαρμα­κευτική δαπάνη ανήλθε στα 4,5 δισ. €, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.


 

Διαβάστε αναλυτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΦΕΕ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Αντώνη Καρόκη, Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της εταιρείας
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ετήσια έκθεση του ΣΦΕΕ και του ΙΟΒΕ






Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025
Β. Κοντοζαμάνης: Ο τομέας της υγείας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Αίτημα για κοινές δράσεις υπέρ του εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από την Ομάδα Συντονισμού για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό