Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: 60.000 λιγότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες στον ΕΟΧ

24/10/2024 12:50:00 πμ
Σύμφωνα με έρευνα της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA και της Vaccines Europe
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παρά την αύξηση των κλινικών μελετών παγκοσμίως κατά 38% την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο μερίδιο των μελετών που διεξάγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχει μειωθεί δραματικά, σχεδόν κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με νέα έκθεση της IQVIA για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) και την Vaccines Europe, το μερίδιο του ΕΟΧ στις εμπορικές μελέτες -δηλαδή αυτές που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες- έχει υποχωρήσει από 22% το 2013, σε 18% το 2018, και έπειτα σε μόλις 12% το 2023. 


Αυτό σημαίνει ότι 60.000 λιγότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε μελέτες εντός του ΕΟΧ, ενώ 20.000 λιγότερες θέσεις είναι διαθέσιμες σε μελέτες που αφορούν μόνο χώρες του ΕΟΧ. Έτσι, οι Ευρωπαίοι χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα εντός του ΕΟΧ, ωστόσο ο αριθμός των μελετών έχει μειωθεί σε όλες τις χώρες εκτός από τρεις, υποδεικνύοντας ένα συστημικό πρόβλημα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εμπορικών μελετών της από το 2018, καταλαμβάνοντας τώρα το 18% αυτών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι οι κλινικές μελέτες προσφέρουν στους ασθενείς την ταχύτερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, ενώ ωφελούν τα συστήματα υγείας του ΕΟΧ με 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι προτάσεις

Η EFPIA και η Vaccines Europe καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν δράση και ζητούν: • την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και εναρμονισμένου οικοσυστήματος κλινικών μελετών που υποστηρίζει διεθνείς κλινικές μελέτες • την άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα κράτη μέλη • τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση προβλημάτων στελέχωσης, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις • την εφαρμογή νέων, ασθενοκεντρικών σχεδίων κλινικών μελετών και • την αξιοποίηση του ισπανικού μοντέλου, το οποίο βασίζει την επιτυχία του στην έγκαιρη υιοθέτηση πολιτικής πλήρους και ταχείας υιοθέτησης του CTR, στις επενδύσεις σε μεγάλα κέντρα κλινικών μελετών και στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. 


Η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές κλινικές μελέτες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω ενός αργού και κατακερματισμένου ερευνητικού οικοσυστήματος. Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες, με τον ρυθμό που προχωρούν, δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν μια δεκαετία παρακμής. Για να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρώπη, είναι απαραίτητο να λειτουργεί ως ενοποιημένη περιοχή και όχι ως μεμονωμένα κράτη μέλη. Αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από πολιτικές που θα προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις στην έρευνα. Μόνο έτσι θα μπορούν οι Ευρωπαίοι να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ιατρικές ανακαλύψεις με τους ασθενείς σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mια σημαντική εξέλιξη που ήρθε μετά από οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες
Οι τεράστιες δαπάνες και οι καθυστερήσεις αναδεικνύονται σε επιστημονική έρευνα






Σχετικά άρθρα

Το 7ο Health IT Conference 2024 στις 29-30 Οκτωβρίου 2024
Με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ
Καρκίνος του Μαστού: Ένα ταξίδι γεμάτο αγκάθια για τις ασθενείς
Οι τεράστιες δαπάνες και οι καθυστερήσεις αναδεικνύονται σε επιστημονική έρευνα
6 χιλιάδες κωδικοί φαρμάκων έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά
Σύμφωνα με τον Δ. Φιλιώτη οι χαμηλές τιμές και το clawback αλλάζουν το τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς
Αδ. Γεωργιάδης: Εκτεταμένοι έλεγχοι και στα φαρμακεία για παράνομες πρακτικές
Έχουν ήδη ξεκινήσει δήλωσε ο υπουργός Υγείας