Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις δαπάνες του Δεκεμβρίου 2023 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (Ι/Π) διαχείρισης του διαβήτη, ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει το αίτημά του για την πλήρη κατάργηση του clawback, για τον δίκαιο καταμερισμό του για όσο διάστημα εφαρμόζεται, αλλά και για τον εξορθολογισμό των ορίων δαπανών έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Επίσης ζητά επιτακτικά την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες αποδεδειγμένα προσφέρουν σημαντικά κλινικά οφέλη, εξοικονομώντας πόρους, αλλά και τη συμμετοχή του Συνδέσμου στον διάλογο για τη μεταμόρφωση του συστήματος Υγείας.
Το 2024 η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τα Ι/Π θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΣΕΙΒ, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στις κατηγορίες των Ι/Π για τη διαχείριση του διαβήτη ξεπέρασε κατά 15,6 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι αν δεν προκύψει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αδιέξοδο την απρόσκοπτη διάθεση των υλικών αυτών στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
«Αποκαλύφθηκε πλήρως το μέγεθος της υποχρηματοδότησης» σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων, αναφέρει ο ΣΕΙΒ και κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι «συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στη δαπάνη πολύ μεγαλύτερων ποσών για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του διαβήτη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να ελαττωθούν» και εξηγεί: «Παρά την είσοδο νέων τεχνολογιών αναίμακτης μέτρησης αλλά και την εμφάνιση νέων και απλούστερων αντλιών έγχυσης ινσουλίνης, συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση στα Ι/Π για τον Διαβήτη». Τονίζοντας ότι η υπερβάλλουσα δαπάνη θα επιμεριστεί στις εταιρείες εισαγωγής μέσω του μηχανισμού clawback, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με σακχαρώδη διαβήτη στις νέες τεχνολογίες χρηματοδοτείται από τις εταιρείες του κλάδου».
Στο 26-33% ανέρχεται το clawback των εταιρειών ανάλογα με το είδος των προϊόντων
Ο ΣΕΙΒ, επισημαίνοντας ότι προϋπολογισμός της υποκατηγορίας για το 2023 είναι μικρότερος από αυτόν του 2022, καταγράφει τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πρακτικής:
- Το clawback στην υποκατηγορία των αντλιών ινσουλίνης θα ανέλθει για το 2024 στο δυσθεώρητο 33,2% επί της δαπάνης, δηλαδή του μεικτού τζίρου των εταιρειών. Αν σε αυτό προστεθεί και το 7% rebate που επιβαρύνει τις εν λόγω εταιρείες, εφόσον τιμολογούν απευθείας τον ΕΟΠΥΥ, τότε η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 40%.
- Στη νεοπαγή και ανερχόμενη κατηγορία των αισθητήρων γλυκόζης, το clawback του Δεκεμβρίου ανήλθε στο 26% επί της δαπάνης, με την ενδεχόμενη επιπλέον επιβάρυνση κατά 7%.
- Στις υποκατηγορίες των ταινιών μέτρησης γλυκόζης, το clawback για το 2023 ανήλθε συνολικά στο δυσβάσταχτο, όπως αναφέρει ο ΣΕΙΒ, ποσοστό του 16% επί της δαπάνης που στην πράξη θα ξεπεράσει το 26%.
Ο ΣΕΙΒ τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει από την ελληνική αγορά σημαντικές πολυεθνικές εταιρίες με διαβητολογικό υλικό και νέες τεχνολογίες και ότι οι υπάρχουσες εταιρείες του κλάδου αδυνατούν αντικειμενικά να διαθέσουν νέες τεχνολογίες διαβήτη με τόσο υψηλά ποσοστά παρακράτησης, που τις καθιστούν ζημιογόνες, απειλώντας την επιβίωσή τους.