Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

ΣΕΙΒ: Απαράδεκτη επέμβαση του υπ. Υγείας στην αγορά των rapid τεστ για τον κορονοϊό

24/12/2020 9:44:58 πμ
«Περιορίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, αποκλείονται ποιοτικά προϊόντα»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την πολιτική του υπ. Υγείας στις προμήθειες rapid tests, που οδηγεί κατά τα φαινόμενα στην ανάθεσή τους σε μία εταιρεία και στον αποκλεισμό όλων των υπολοίπων

Η αρχή έγινε με έναν «κατεπείγοντα» διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ΙΦΕΤ για την προμήθεια 800.000 τεστ, ο οποίος κατέληξε στο άνοιγμα μίας και μόνο οικονομικής προσφοράς.
Ακολούθησε και άλλος, ακόμη μεγαλύτερος διαγωνισμός (για 2.000.000 τεστ) του ίδιου φορέα, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες (που πρακτικά, λόγω προθεσμιών και προδιαγραφών απέκλειαν κάθε άλλο συμμετέχοντα) και την ίδια ακριβώς κατάληξη. 

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς «το υπ. Υγείας αποφάσισε να ενσωματώσει τις προδιαγραφές των εν λόγω διαγωνισμών σε ΦΕΚ (5198/25.11.2020), ορίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά "εξειδίκευση" προδιαγραφών μέσω ΦΕΚ, ως προς τη διάθεση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τις οποίες επιτρέπει τη χρήση ελαχίστων προϊόντων και αποκλείοντας επί της ουσίας από την αγορά όλα τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών με πιστοποιημένα εφάμιλλα ή και καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά»! 

Ο αποκλεισμός όλων των υπολοίπων προϊόντων στηρίζεται στην απαίτηση «τα προϊόντα να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του WHO, όμως η συγκεκριμένη απαίτηση είναι τελείως προσχηματική, καθόσον η λίστα του WHO είχε και έχει ως σκοπό να δοθεί η δυνατότητα άμεσης κυκλοφορίας σε μη αδειοδοτημένα προϊόντα, επιταχύνοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους ειδικά σε χώρες που οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με οποιουδήποτε τύπου "υψηλότερες προδιαγραφές προϊόντων". Με απλά λόγια, ενώ ο σκοπός της «λίστας του WHO» είναι να οδηγήσει σε άμεση και ταχύτερη είσοδο προϊόντων στην αγορά, το υπ. Υγείας τη χρησιμοποιεί για τον τελείως αντίθετο σκοπό για να εξοβελίσει από την αγορά πληθώρα εγκεκριμένων και ποιοτικών προϊόντων που κυκλοφορούν νόμιμα και διατίθενται χωρίς κανένα περιορισμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ», σημειώνει ο ΣΕΙΒ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα υλικά του διαβήτη συμβατικής τεχνολογίας
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση των φαρμακείων του






Σχετικά άρθρα

Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας
Έρχεται ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ασθενών με νεοπλασίες
Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Με 93 σκευάσματα που αφορούν πολλές θεραπευτικές κατηγορίες